Lukasova prehrana u prvoj godini
Bebina prehrana

Lukasova prehrana u prvoj godini

Uvođenje krute hrane u prehranu vaše bebice veliki je korak, a vjerujem i uzbuđenje za sve mame i tate.  U novom postu pročitajte naše iskustvo s uvođenjem dohrane – kada smo krenuli, s kojim namirnicama, koju hranu Lukas voli papati i kako danas gledam na naše uvođenje dohrane.

U rubrici bebina prehrana objavila sam već nekoliko članaka. Prvi je bio Beba vođa dohrane ili BLW metoda. Ova metoda gdje dijete jede odmah komade hrane činila mi se odlična. Na kraju smo ipak krenuli s kašicama, uplašila sam se davljenja i bio mi je to nepotreban stres. Ipak finger food je za Lukasa bio pun pogodak, tako da postepeno kad smo već stekli neku sigurnost dala sam mu da sam grabi komadiće hrane rukama i to mu se jako svidjelo, ali o tome više u nastavku. U postu Pripremate se za uvođenje dohrane? Evo što će vam trebati sam pisala o tome koje smo proizvode kupili za dohranu (stolac, posudice, podbradci), a u postu Lukasove omiljene kašice (1.dio), mogli ste čitati naša prva iskustva i omiljene kašice iz aplikacije koju smo tada koristili.

Za početak želim reći da nisam nikakav stručnjak za prehranu i ovo je samo moje osobno iskustvo. Kad sam krenula hraniti Lukasa konkretnom hranom bila sam pomalo izgubljena i uplašena. Tražila sam neka rješenja online i pitala se što ako mu dam nešto pogrešno? Što ako on neće htjeti jesti? Ajme je l’ ova namirnica napuhava, je l’ to smije sad ili za tjedan dana? Zašto je kakica sad zelena ili crvena? Je li to normalno? Danas mi je to pomalo smiješno. 🙂

Sjećam se kad je moj nećak počeo jesti jedna od prvih namirnica je bio amaranth. Do tad nisam ni čula za njega i smijala sam se sestri zašto mali jede hranu koju mi nikad nismo do tad niti probali. Od kud ta pomama za super zdravom hranom. Na kraju sam i sama krenula u tom smjeru – proso, zobene pahuljice, amaranth, avokado, mango. Zobene su nam i dalje zakon pogotovo za brzinski doručak, pošto se preliju vrućom vodom i imaš savršen dodatak uz voće (nekad smo kombinirali i uz povrće), proso volim kombinirati s povrćem, a avokado kao super hrana obogati svaku kombinaciju. No na kraju sam skužila da Lukas ipak najbolje prihvaća one bazične namirnice koje su koristili i naše mame i bake – griz i palenta, u slatkoj ili slanoj varijanti, te jabuke, banane i kruške. Danas smo na takvoj prehrani uz par egzotičnih (mango, avokado) izleta.

Stjecanje zdravih navika i odnosa prema hrani je važno i super je već u ovoj dobi zavole papati i da izbjegavaju neke instant stvari (jest će ih čitav život), ali po meni nije neka drama niti ako dijete povremeno pojede smokiće, keksiće, kupovnu kašicu ili Čokolino.

Lukasova prehrana u prvoj godini

Izvor fotografija: pexels.com

Nama je hranjenje u početku bilo kao nekakav ritual. Lukasa bi posjela u stolac, obavezno je tu bila kabanica ili slinček i papamo. Kad smo pojeli idemo u kupaonu prati rukice i lice. Ah veselja. 🙂

Kao što sam pisala u jednom od prethodnih postova Lukasove omiljene kašice (1.dio)  s uvođenjem dohrane krenuli smo par dana prije navršenih 6 mjeseci i to zato što sam ja bila nestrpljiva..ipak je to veliki korak i uzbuđenje. Vodila sam se aplikacijom Bebin kalendar dohrane i prvi obrok na žlicu je bio rižine pahuljice s majčinim mlijekom. Pisalo je Prva od prvih pa smo s time krenuli. Iskreno nije to bilo loše, poznati okus, znači majčino mlijeko plus nešto novo i vježbali smo hranjenje na žlicu. Rižine pahuljice su fine (kao riža iz Mikado čokolade), ali da krećem danas krenula bi  jednostavno s tikvicom, tikvom, batatom..to su namirnice koje djeca vole (pogotovo slatki batat) i brzo prihvaćaju i jednostavne su za probavu.

Nakon tih pahuljica uveli smo jabuku, krušku, palentu i proso. Doktorica nam je sugerirala da nakon toga ubacimo povrće, tako da smo krenuli s tikvicom, batatom, krumpirom, hokaido tikvom i slično. Mrkvicu i bananu koje bi mogle omesti probavu smo uveli negdje nakon mjesec dana, isto tako mahune, grašak smo nakon jedno dva mjeseca papanja.

Kažu da je bolje krenuti s povrćem nego voćem, zato što djeca lakše prihvaćaju slatko voće pa bi mogli odbijati povrće, kod nas je ipak prihvatio. Lukas obožava povrće, više od voća i povrtne kašice su nam uvijek dobro prolazile. Doslovno nema povrća koje ne voli, a posebno su mu dragi cikla, brokula, batat, mrkva, luk, poriluk.

Recepti iz aplikacije su mi bili super za dob od cca 6 do 8 mjeseci, a onda s vremenom recepti su postali nepotrebno komplicirani (ne za pripremu nego mi nisu nalikovali na baby papicu), nikako se nisu poklapali sa sezonom voća i povrća i sve mi je to počelo ići na živce. Ono što mi je kod tih recepata u početku pasalo je i to što je pisala gramaža svake namirnice tako da su to otprilike i bile količine koje bi Lukas pojeo.

Lukasova prehrana u prvoj godini

Izvor fotografije: pexels.com

S vremenom smo već uveli dosta namirnica i nije ih bilo teško kombinirati, tako da sam miksala svoje kombinacije koje je Lukas obožavao. Danas zaista nije teško pronaći ideje na internetu, tako da otišli bi u tjednu kupovinu..od namirnica koje su bile u ponudi uvijek bi iskombinirala neko novo jelo.

Lukasu sam uvijek pripremala domaće kašice..pošto sam bila doma. Nasjeckati povrće, voće, meso, ribu i staviti kuhati nije tako veliki posao. To ne znači da nije jeo kupovne kašice, kad bi išli nekamo na izlet, u goste, na cijeli dan kupili bi kašice. Nije s njima bio previše oduševljen, ali bi pojeo par žlica dovoljno da nije gladan.

Učlanila sam se i u grupu Domaće kašice za bebe i to zato što mi je većina frendica, a i vas preporučila. U početku mi je strašno išla na živce, puno objava, puno hejtanja zbog keksa, smokića i ostalog, ali definitivno na kraju mogu reći da mi je ova grupa puno pomogla oko smjernica u prehrani. I mislim da je to i poanta. Znači dobila sam neki okvir po kojem sam kasnije mogla uvoditi namirnice i kombinirati ih sama. Ako sam imala neke nedoumice vrlo brzo bi tamo pronašla odgovor. Od njih sam preuzela raspored – za doručak voće i žitarice (na primjer banana i zobene pahuljice, kruška i palenta),  za ručak povrće, riba, meso ili jaje, a za večeru žitarice i povrće. Ribu jede jednom tjedno, nažalost niti ja ju ne jedem češće, meso oko 3 puta tjedno, nekad u povrtnu kašicu bi dobio jaje.

Iz grupe sam preuzela i uvođenje namirnice od 3 dana i to mi je ok. Nekome možda nepotrebno razvlačenje jedne namirnice, ali ako bude kakvih reakcija ako je beba svaki dan jela nešto skroz novo kako ćeš znati od koje je točno namirnice bila reakcija? S uvođenje zato ne treba žuriti polako, namirnicu po namirnicu. Zbilja ima vremena do prvog rođendana da sve uvedete. 🙂 Također, dobar savjet iz te grupe je dodatak žličice maslinovog ulja u povrtne kašice. Daje super okus i teksturu i odlično je za probavu. Zbilja nismo imali problema.

Lukasova prehrana u prvoj godini

Izvor fotografije: pexels.com

Nakon što smo uveli nešto povrća i voća uveli smo meso, za početak piletinu. Iako su mu mama i tata skroz mesni tipovi Lukas je tu skroz izbirljiv. 🙂 Piletinu obožava, puretina može proći, ali sve ostalo teletina, junetina, govedina, svinjetina pojede jedva par žlica. Vidjet ćemo sad kako će biti u vrtiću po tom pitanju.

Što se tiče rasporeda hranjenja kad je imao taj jedan obrok..on nam je bio negdje oko podneva..jedan dan voće, drugi dan povrće, treći dan meso i tako u krug. Kad smo već uveli dosta namirnica negdje s 8 mjeseci sam ubacila i drugi obrok, tako da je imao doručak i ručak. Dnevni nam se raspored stalno mijenjao, kad je bio budan, a kad spavao, tako da sam tako prilagođavala i obroke.

Treći obrok, večeru, smo uveli s 10 mjeseci. I baš sam pričala s frendicom kako nam se život svodio samo na osmišljavanje, pripremu i kuhanje obroka. 🙂 Ali opet sam uživala u tome, stigli bi mi i u šetnju i družiti se i fino papati. I danas uživam isprobavati razne muffine, popečke i ostalo za večeru, ovisno što imamo u frižideru.

Mliječne proizvode svježi sir, jogurt i vrhnje smo uveli negdje s 10 mjeseci i obožavamo muffine sa svježim sirom i povrćem. Kravlje mlijeko smo uveli tek koji tjedan prije polaska u vrtić, pošto je tipičan doručak ili griz na mlijeku ili mlijeko s pahuljicama.

Najpažljivije smo uvodili jaje.  Kažu da se ono može već od početka dohrane kad se uvede dovoljno povrća za miješanje, dok je nekad preporuka bila kasnije uvođenje žutanjka, a bjelanjka tek s godinu dana. Mi smo jaje uveli isto tako negdje s 10 mjeseci i to skroz postepeno. Prvo žutanjak kroz dva tjedna..tipa ponedjeljak i četvrtak četvrtinu, pa pola, pa pola pa cijeli. Možda preoprezno, ali prošlo je sve u redu. Bjelanjak smo uveli najprije kroz muffine, keksiće, mini palačinke, a kasnije je probao i kao finger food.

Što se tiče pijenja vode, pošto je dojena beba počeo ju je piti tek sa 6 mjeseci. Ranije bi dobio eventualno malo na žlicu. Kako su krenuli kruti obroci krenula je i voda. Gutljaj dva nakon obroka iz čaše. Vrlo brzo smo mu kupili i kljunašicu tako da je mogao piti sam. Sad prije vrtića smo mu kupili bocu na slamku i to je pun pogodak. Nevjerojatno mi je kako jednogodišnjak pije na slamku.

Izvor fotografije: unsplash.com

Ono što mi je super kod Lukasa što je vrlo rano htio jesti sam s rukicama. Znala sam mu ispeći u rolu batat, jabuke, mrkvicu i onda bi on to sam papao. Kasnije smo prešli na muffine, keksiće, popečke i to često prakticiramo za večeru. Kako je bio veći tako je počeo hvatati žlicu. Sad je obavezno još jedna žlica tu za njega, nekad i uspije pojesti koji zalogaj. 🙂 Kako je bio bliže prvoj godini sve sam mu više davala komadiće hrane, ne skroz smućkane u kašicu. Ili mu jednostavno dam dio u komadima da se hrani sam, a dio mu ja dajem na žlicu.

Ako planirate dati dijete u jaslice učite ga da jede što više samostalno i da jede komade, od jednogodišnjaka se to očekuje. 🙂 Sjećam se kad sam prije mjesec dana gledala jedan menu u vrtiću i da sam si mislila, ajme pa mi to ništa još nismo jeli, kako će se snaći. Također, ako pogledate vrtićke menije vidjet ćete da su to konkretni obroci, nema više miksanja, dijete treba jesti i juhu i variva i meso i priloge isto kao i starija djeca i iako ste možda hranili dijete skroz zdravo tamo će dobit i Čokolino i pahuljice i smokiće. I meni je to skroz ok. Dijete treba isprobati sve, ali naravno treba biti i umjeren sa slatkim ili instant. Sada ga nastojimo hraniti što sličnije nama, još uvijek bez začina, ali mora se navikavati na konkretnu hranu. Srećom ima slatke zubiće za žvakanje. 🙂

I za kraj..Lukas je od početka dosta dobro jeo i zato mi je bio pravi gušt kombinirati mu namirnice i hraniti ga. Faze kad je slabije jeo bile su kad je bio prehlađen ili kad su rasli zubići, ali to bi bilo svega par dana i u tom periodu je više sisao i tako si nadoknadio.

Mislim da sam se u početku previše oslanjala na nekakve aplikacije i savjete drugih, a zapravo treba krenuti s nečim jednostavnim. Sezonskim voćem i povrćem, ne se žuriti i pratiti reakcije. Isto tako da bi Lukas dobro jeo morao je biti odmoran pa u skladu s time planirajte i raspored obroka. Nakon buđenja, malo igre za razbuđivanje i onda papica, kako ujutro tako i za vrijeme dana.

Drage mame vole li i vaši klinci papati ili su izbirljivi?

Pusa i zagrljaj,

Buduća mama.

Svidio ti se post? Lajkaj ga ili podijeli prijateljicama 🙂