Mala kućna ljekarna
Korisne informacije

Mala kućna ljekarna

S malom bebom kod kuće opreza nikad dosta. Zanimljivo je da se prehlade i temperature najčešće javljaju za vikend i onda u panici morate tražiti dežurnu ljekarnu ili čekati ponedjeljak da konzultirate vašeg pedijatra. Iz tog razloga sastavila sam popis lijekova i uređaja koje je dobro imati u vašoj maloj kućnoj ljekarni, kao prvu pomoć za vašu bebu.

Osobno za sebe idem kod liječnika kad baš moram. Pripravci iz ljekarne, malo odmora i brzo se vraćam u normalu. Kad je u pitanju Lukas tu sam već malo opreznija i radije se konzultiram s liječnikom nego da mu dajem nešto na svoju ruku.

Ovaj vikend preživjeli smo prvu temperaturu i prehladu. Puno je to za jednu mladu mamu (i tatu). Neprospavane noći, puno nošenja, nervoza i beskonačno čišćenje nosića. Tako da sam u postovima na Facebooku htjela pokriti ove teme. Ako još niste možete pročitati postove – Što kad beba ima temperaturu, Prehlada kod beba i Što kad beba ima proljev.

Proizvodi u nastavku su neka moja preporuka što bi trebali imati kod kuće, za lakšu dijagnozu i da djetetu možete trenutno olakšati stanje prije odlaska liječniku. Pa evo što će vam trebati u slučaju temperature, prehlade, za saniranje površinskih rana i za prevenciju i nakon uboda komaraca. Navela sam i proizvode koje ja imam kod kuće, ali to ne znači da su ti proizvodi jedini i najbolji. Danas je izbor svega stvarno velik i svako će odabrati što mu najbolje odgovara. Pa krenimo na listu.

Mala kućna ljekarna

Izvor fotografija: unsplash.com

TOPLOMJER – Za prvih godinu dana preporučuje se rektalni toplomjer. Važno je znati da je temperatura izmjerena na ovaj način pola stupnja viša od temperature tijela. Temperaturu između 37.5 i 38.5 mjerenu na ovaj način ne treba skidati lijekovima. Mi imamo mali Philips Avent digitalni toplomjer bio je u setu za njegu, jako brzo očita temperaturu tako da smo zadovoljni. Kad bude malo veći sigurno ćemo uzeti onaj koji se stavlja u uho ili beskontaktni koji očitava temperaturu na čelu, mislim da su praktičniji kad je beba bolesna i nervozna. Postoji i varijanta u obliku dude varalice.

ALKOHOL – Njega zapravo koristimo samo za dezinfekciju toplomjera nakon korištenja.

SREDSTVO ZA SKIDANJE TEMPERATURE – Za bebe se prilikom skidanja temperature koriste isključivo Paracetamol (Lupocet, Panadol) i Ibuprofen (Neofen). Postoji varijanta u obliku čepića i u obliku sirupa. Mi imamo kod kuće Lupocet čepiće i sirup. Sirup je prigodan za bebe od 2 mjeseca i više, dok su čepiće za bebe teže od 8 kilograma. Osim u slučaju temperature ovi će se lijekovi koristiti i kod ublažavanja bolova kod rasta zubi, zubobolje, grlobolje povezane s prehladom, gripom i dječjim infekcijama.

FIZIOLOŠKA OTOPINA ili  IZOTONIČNA OTOPINA MORSKE VODE – U slučaju prehlade važno je redovito čistiti bebin nosić, kako bi joj omogućili normalno disanje i kako bi beba mogla normalno jesti i spavati. Fiziološku otopinu možete kupiti u obliku ampulica (Nivea, Uriage, Mustela), kapi ili kupiti veliku bocu sa špricom.

ASPIRATOR ZA NOS – uređaj za čišćenje nosića. Prije korištenja svakako navlažite nos fiziološkom. Nekome su dovoljne ručne pumpice, mi koristimo aspirator koji se priključuje na usisavač, a postoje i električni uređaji.

INHALATOR – sve više mama koristi inhalatore kao spas od prehlade, mi ga nemamo kod kuće i nismo ga probali, ali sigurna sam da će biti prilika. Postoji i varijanta aspirator i inhalator u jednom.

Izvor fotografije: pexels.com

ANTISEPTIK – Mi imamo Octenisept. Mnogi su ga koristili za njegu pupka, mi po preporuci patronažne nismo. Octenisept je dobar u slučaju bilo kakvih rana ili ogrebotina za dezinfekciju, nema miris niti peče tako da je prigodan za bebe. Naše mame su stavljale jod na rane, danas za to nema potrebe.

FLASTERI I STERILNE GAZE I KOMPRESE – Uvijek dobro dođu u slučaju bilo kakvih ranica, možda više za veće bebe ili djecu koja su više u pokretu i sklonije padovima. 🙂

Ovo nije nužno dio kućne ljekarne, ali pošto je sezona, ubacila sam i proizvode za prevenciju i nakon uboda komaraca:

SREDSTVO PROTIV KOMARACA – kako je Lukas još mali, ne želim špricati svakakve kemikalije na njega pa sam radije uzela ove Squitos flastere, vidjet ćemo hoće li koristiti. Kod odabira sredstva protiv komaraca bitno je da ono ne sadrži deet. Više možete pročitati u postu Ah ti komarci. Od sprejeva i gelova dobila sam preporuku za sprej Mala od lavande, Zona vital sprej ili gel i Insectoff sprej, svi su na prirodnoj bazi. Vidjela sam da u dm-u za oko 40 kuna ima za kupiti mrežica za kolica ili krevetić pa to isto nije loša zaštita.

SREDSTVA NAKON UBODA KOMARACA – za ovu svrhu sam preporuci uzela Fenistil gel, nama se pokazao super, u sekundi prestaje svrbež i oteklina. Osim za ubode komaraca može se koristiti i u slučaju osipa, opeklina od sunca i površinskih opekline 1.stupnja. Može se primjenjivati i kod dojenčadi, ali samo na manje površine. Sličan proizvod je i Synopen, ali naravno postoje i drugi proizvodi gelovi i sprejevi pa odaberite koji vam najbolje odgovara.

Evo naše trenutne male kućne ljekarne. Polako se nadopunjuje.

Mala kućna ljekarna

Izvor fotografije: vlastita fotografija

Dodatna mjera opreza je svakako paziti na rok valjanosti lijekova i gelova koje koristite i pažljivo čitati priloženim upute i savjete liječnika ili ljekarnika. Ako temperatura i prehlada ne prestaju obavezno se javite liječniku.

Osim što je ovo popis proizvoda koje je korisno imati kod kuće ovo je ujedno i podsjetnik koje lijekove je dobro ponijeti na godišnji odmor, kako ne bi imali problema s pronalaskom dežurne ljekarne.

Drage mame slažete li se s ovim popisom?

Koje proizvode smatrate da treba uvijek imati u kućnoj ljekarni?

Pusa i zagrljaj,

Buduća mama.

Svidio ti se post? Lajkaj ga ili podijeli prijateljicama 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)