Trudnički tečaj
Korisne informacije

Trudnički tečaj

U posljednje vrijeme često se spominje termin Google mame. Mame koje se informiraju isključivo putem Googla. I sama mnogo korisnih informacija pronalazim online, ali ipak treba znati prepoznati koji je izvor informacija relevantan, a koji nije. Ponekad ipak treba konzultirati stručnu literaturu i razgovarati s medicinskim osobljem. Ne znam kako je u ostalim gradovima, ali grad Zagreb osigurava besplatne trudničke tečajeve. Mogu ih pohađati trudnice i budući tate. U nekim bolnicama tate trebaju imati potvrdu da su pohađali tečaj da bi bili prisutni na porodu, u većini je to njihova dobra volja. U nastavku možete pročitati što smo naučili na tečaju i kako nam se svidio.

Ako ste iz Zagreba informacije o lokacijama i terminima održavanja tečaja možete pronaći na stranicama grada Zagreba ili na web stranicama pojedinih domova zdravlja. Kao što sam napisala ovi tečajevi su besplatni, potrebno je jedino u naprijed nazvati i predbilježiti se za dolazak.

Odmah na početku tečaja rekli su nam da će tečaj biti isključivo informativnog tipa, s obzirom na kratak period održavanja. Tečajevi u domovima zdravlja održavaju se 2 dana po 3 sata, dok su u bolnici (bar je tako na Svetom Duhu) 4 dana po 2 sata.

Ja sam željela ići na tečaj na Sveti Duh čisto malo da upoznam bolnicu u kojoj namjeravam roditi, ali su termini malo nezgodni utorkom i četvrtkom od 15-17. Meni koja sam kod kuće je to ok, ali muž bi morao uzimati slobodne dane. Bolje da ih čuva kad beba stigne kući, tada će nam biti potrebniji.

Koliko sam primijetila ovi tečajevi nisu standardizirani, što znači da svaka ustanova ima svoju kombinaciju stručnjaka i tema. Primjerice u bolnici predavanja drži ginekolog, patronažna sestra, babica i anesteziolog. Nama su predavanje u Domu zdravlja držali ginekolog i dvije patronažne sestre. Evo kako je to izgledalo po danima.

Na domskom tečaju, prvi dan, imali smo predavanje ginekologa, a zatim patronažne sestre. Ginekolog je pričao o medicinskoj strani trudnoće, pretragama i pregledima te samom porodu, koje su faze poroda, koje su moguće opcije i što možemo očekivati. Također riječi je bilo i o lijekovima za ublažavanje boli. Pričali smo i o važnosti zdrave prehrane, o tome kako nije važno jesti za dvoje, ali je važne jesti dva puta kvalitetnije, u tom slučaju vam neće trebati nikakvi dodaci prehrani koje liječnici vole prepisivati.  Mogu reći da tu nije bilo puno novih informacija većinu sam već znala, ali nije loše ponoviti neke stvari. Doktor je bio vrlo srdačan i otvoren za sva pitanja.

Ono što sam nakon završetka tečaja primijetila je da nitko nije pričao o trudovima, a mislim da je to upravo ono što najviše brine trudnice. Kako ih prepoznati? Koliko trebaju biti razmaci između trudova? Kada krenuti u bolnicu? Taj dio je nekako preskočen, a među svim tim informacijama nije mi palo na pamet da sama pitam. Šteta.

Predavanje patronažne sestre mi se više svidjelo, s obzirom na to da je uključivao tu emocionalnu stranu i povezanost između majke i djeteta. Bez puno stručnih termina pričala nam je o svojim iskustvima i iskustvima rodilja za koje je brinula. Prošli smo kratko i kroz tehnike disanja prilikom poroda, o čemu ću vam pisati u jednom od Facebook postova.

Trudnički tečaj
I

Izvor fotografija: unsplash.com

Neke su bolnice povezane s domovima zdravlja pa patronažna sestra dobiva informaciju o rodilji s područja za koje je zadužena. U nekim slučajevima ćete vi zvati patronažnu sestru – primjerice ako ste prijavljeni na jednoj adresi, a živite na drugoj. Koja sestra je zadužena za vašu ulicu, možete pogledati na stranicama domova zdravlja. Ono što do sad nisam znala patronažnu sestru možete kontaktirati još za vrijeme trudnoće i dogovoriti i raniji posjet. Ona će malo pogledati prostor u kojem živite, upoznati vas i vašu obitelj, pogledati opremu koju ste nabavile i savjetovati vas što vam još treba. Mislim da su informacije od takve stručne osobe puno relevantnije od rekla kazala informacija na internetu.

Dosta smo pričali o fizičkom oporavku i emocijama koje prolazi majka, od poslije porođajne depresije koja prođe za vrijeme babinja (6 tjedana nakon poroda) do ozbiljnih problema koji se javljaju s novom životnom situacijom koje nikako ne treba ignorirati. Spomenula je i važnost tate na porodu i uključenost u brigu i njegu za bebu upravo zbog te emocionalne bliskosti tate i bebe. Beba nas u trbuhu sve sluša, a nakon dolaska na svijet povezuje lica i glasove. Beba u početku vidi na skroz malu udaljenost tako da ju je važno držati u naručju skroz blizu da vas promatra. 🙂

Osim toga prošli smo popis opreme za novorođenče i popis za torbu za rodilište. Popis proizvoda koje ste mogle pročitati u postu Torba za rodilište je sasvim dovoljno, uz napomenu nosite male torbe, u bolnicama nema puno mjesta. I ono što je jedna mama na Facebooku spomenula – ubacite i vrećice za prljavi veš. Sestra nam je preporučila Vir uloške, a neke mame su spominjale Chicco pa eto po osobnom odabiru. Vira će vam trebati čak 5 paketa za 3 dana.

Što se tiče opreme za novorođenče mogu reći da sam stvarno nabavila sve s popisa, proizvode ste mogle vidjeti u postovima baby shopping. Navest ću vam još ovdje da imate, ovi komadi u zagradama su kao neki preporučeni minimum, ali ne trebate ih se strogo držati.

Za početak odjeća: tetra pelene (20-30 komada, po meni previše), benkice 56-62 (5-8 kom), pamučni kombinezoni 56-62 (2-4 kom), pamučne kapice (2kom), čarapice i papuče (3kom), dekica, poplun (ja ga nisam uzimala), plahte za krevetić (3kom), ručnik i trljačica, pelene za svakodnevnu upotrebu.  Od dodatne opreme: stol za prematanje, dječji krevetić, kadica, kolica, od kozmetike za početak samo krema za guzu, tek kasnije sapuni, kupke i ostalo. Trebat će vam i češalj za kosu, vata i škarice s tupim vrhom (ne koristiti one za sebe za bebu).

Ono što je napomenula da je dobro imati kod kuće su čepići za sniženje temperature, da izbjegnete panično traženje dežurne ljekarne. Osim toga za njegu pupka možete unaprijed pripremiti sterilne komprese (5x8cm) i antiseptik te fiziološku otopinu. Ono što je napomenula je da se po novom u bolnicama ne preporučuju nikakva sredstva za tretiranje pupka, već da on zacijeli prirodno. U tom slučaju trebat će vam samo sterilne komprese.

Drugi dan tečaja se mužu i meni više svidio. To su bile baš praktične stvari koje je dobro znati. Predavanja su držale dvije patronažne sestre.

Najprije smo imali njegu djeteta. Sestra nam je pokazala kako obući i pridržavati bebu, kako oprati i održavati pojedine dijelove tijela, kojim redoslijedom i na što obratiti pažnju. O tome ću pisati poseban Facebook post, mislim da je korisno. Također pričali smo o alergijskim reakcijama kod beba.

Trudnički tečaj

Izvor fotografije: pexels.com

Nakon toga dva sata smo slušali o dojenju. Koliko često treba dojiti, o skokovima u razvoju, pravilnom hvatu dojke i položajima za dojenje, te dodatnim metodama hranjenja ako beba neće sisati. Pisat ću o tome na Facebooku. Sestra je cijelo vrijeme govorila o primjerima majki za koje je brinula, što ti je nekako bliže nego kad se priča o statistikama ili hipotetskim primjerima.  

Postoji još jedan dodatni besplatni tečaj Baby handling, koji je više praktičan. Još uvijek nije objavljen raspored za ovu godinu, ali mislim da je super koristan za nas kojima je ovo prva trudnoća i nismo još sigurne kako primiti, njegovati, hraniti bebu i vježbati s njom. Te informacije će vam reći i vaša patronažna sestra tako da nema brige. Na linku su neke informacije za zapadni dio grada.

Nama je tečaj bio koristan, saznali smo nešto novo, a neke sam stvari utvrdili i provjerili. Mislim da je tečaj super koristan za tate, zapravo mogu prepoznati koliko je i njihova uloga i pomoć važna. Nekako vas taj tečaj i zbliži, baš smo poslje tečaja raspravljali o nekim temama i to mi se baš svidjelo. Mi mame ipak idemo na te mjesečne preglede i dosta informacija dobivamo od svojih liječnika i medicinskih sestara, a i sklonije smo istraživanju nekih tema. Ovo je prilika za tate da se uključe od prvog dana. 🙂

Budimo realni ovaj tečaj vas neće u potpunosti spremiti za porod, niti znate što vas čeka. Svaki porod je različiti i jedinstven, prvi može trajati i do 24 sata, a kod nekoga traje manje od sat vremena. Pravila nema.

Ono što je najveća vrijednost tečaja su upute i informacije kamo se možete javiti u slučaju poteškoća –  vaša patronažna sestra koju možete kontaktirati u svako doba dana, savjetovalište za majke i djecu, grupe za potporu dojenju – to su male grupe dojilja koje si pomažu međusobno, razmjenjuju iskustva, a sve pod nadzorom stručnog medicinskog osoblja. Puno informacija o dojenju ima i na stranici Hrvatske udruge grupa za potporu dojenju. Kontakte savjetovališta ćete naći na stranicama vašeg doma zdravlja.

Za svaki problem postoji netko tko vam može pomoći i to besplatno, samo se treba informirati i pitati.

Drage mame jeste pohađale trudnički tečaj?

Koliko vam je bio koristan?

Pusa i zagrljaj,

Buduća mama.

Svidio ti se post? Lajkaj ga ili podijeli prijateljicama 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)