Lukasov 3. rođendan
Majčinstvo

Lukasov 3. rođendan

Tri godine majčinstva, pitam se kad su prije proletjele. Moj sin više nije beba. Danas slavimo 3. rođendan, ali ono o čemu razmišljam koliko smo zapravo narasli i on i ja. Majčinstvo te promjeni, htjela ti to ili ne, ali stvari se nekako drugačije poslože u glavi. Da, došle su neke nove brige i strahovi, novi prioriteti, ali ima tu puno više toga lijepoga. Što se zanimljivo promijenilo od drugog rođendana pročitajte u nastavku.

Rubrika majčinstvo na blogu omiljena mi je rubrika koju rado čitam. U njoj sam opisala neke posebne trenutke, situacije i osjećaje koje povezujem uz svoje dijete. I lijepo je imati to sve na jednom mjestu, ali još je ljepše podijeliti svoje iskustvo s drugima. Svi mi prolazimo kroz neke majčinske faze i razmišljamo o tome što je najbolje što možemo učiniti za svoje dijete.  

S trogodišnjakom je već stvarno puno lakše. Sad se skroz razumijemo i možemo se dogovoriti što ćemo raditi, gdje ćemo ići, što ćemo obući. Može mi reći što ga boli ili zašto je tužan. I bit ću dosadna i opet napisati da mi je ovo najljepši period s njim do sada.  

On vam je jedna dobra duša koja pita: Mama kako si? Jesi dobro? Ili odgovori – I ja volim tebe. Uz čvrsti zagrljaj i pusu. Zapravo, to samo nekad, kad ne viče neee – neću pusu i ceri se. ?

Jako je pristojan, pa kaže hvala, izvoli (nismo ni mi sigurni od koga je to usvojio). Nevjerojatno je radoznao i  i dalje ne skida osmijeh s lica i s njim je uvijek neka zezancija. Osim toga ljubitelj je Spidermana, Hot wheels autića i psića u ophodnji. Samo sam čekala tu fazu s autićima. ?

Izvor fotografija: pexels.com

Lukas sad već stvarno lijepo priča, a meni je jako smiješno što ubaci i koju englesku riječ.  Pa tako mi je jedan dan dok se spremao trčati stazom od puzzlica rekao – Are you ready mama? I Ja sam umrla od smijeha – obožava Vlada i Nikija i od tamo je pokupio hrpu fraza. Neću reći da je to sad super što gleda YouTube, ali je nevjerojatno kojom lakoćom usvaja nove riječi. ?

U ovoj godini dana iza nas smo ostavili pelenice o čemu ste mogli čitati u postu Odvikavanje od pelena – naše iskustvo. Također, Lukas je promijenio vrtić i mogu vam reći da sam puno zadovoljnija. Konačno ima stalne tete koje ga dobro poznaju i koje puno rade s njima.

Vidimo ogroman napredak ne samo u govoru, nego i općenito u odnosu s drugom djecom. Posebno s mlađima koje bi do sad odguravao, sad se prema njima odnosi, kako teta kaže, kao veliki brat.  

Ono što sam vam nisam rekla još je to da je on mali sportaš. To su njegove prve izvan vrtićke aktivnosti. Od jeseni ide dva puta tjedno na dječje treninge. To vam je jedan dan trčanje uz vrisku, pa drugi dan zuji okolo i skače po gumi u teretani ili boksa vreću, a onda treći dan odvježba i odradi kružni poligon kao veliki. Mislim da je to stvarno super stvar za njega. Ne samo zbog fizičke aktivnosti koje je zimi malo teže odraditi izvan kuće, nego i druženja, razvoja motorike. U slobodno vrijeme već jako vješto vozi romobil, bicikl guralicu i bicikl s pedalama i pomoćnim kotačima.

Osim toga, top destinacija za izlaske postale su nam igraonice. Kad nisam bila mama mislila sam koja koma provesti s djetetom subotu u igranicu. Koja zabluda – to su mi sad najbolji vikendi, a dječje igraonice su toliko kreativne, inovativne i zabavne. Dijete uživa, izmori se i još tjedan dana prepričava kako je skakao, jurio, igrao se u puno kugli. ? Prvo sam se ustručavala, ali sad se i ja koji put prošvercam na tobogan ili trampolin. Koji antistres. ?

Izvor fotografije: pexels.com

Kad su djeca mala sve svoje slobodno vrijeme prilagodiš njima. To je jednostavno tako, koliko god neki to poricali. Meni je to skroz ok. Veseli me voditi ga na sport, istraživati nova izletišta, igraonice, upoznavati  njegove male prijatelje. ? Za te male osmijehe vrijedi sve.

Sretan ti rođendan veseli dječače. Sretna sam i ponosna što sam tvoja mama.

Ima li još netko danas rođendan?

Pusa i zagrljaj,

mama Željka.

Svidio ti se post? Lajkaj ga ili podijeli prijateljicama 🙂