Lukasovih 9 mjeseci
Majčinstvo

Lukasovih 9 mjeseci

Mogu vam reći da je stvarno proletjelo ovih 9 mjeseci majčinstva. Kad pribrojimo i 9 mjeseci trudnoće, već je dosta drugo Lukas najvažniji dio mog života. Moja prva misao čim otvorim oči i zadnja prije nego odem na spavanje. Uživam provoditi vrijeme s njim, veselim se njegovim malim koracima prema naprijed. Puno me toga naučio. Najviše strpljenju i bezuvjetnoj ljubavi. Što je aktualno kod nas saznajte u nastavku.

O aktualnostima iz Lukasova života pišem u rubrici Majčinstvo, tako da ako još niste pročitale tamo možete pronaći postove: Naših prvih mjesec dana, Šest velikih tjedana, Lukasova prva dva mjeseca, Lukasova prva četiri mjeseca, Lukasovih prvih šest mjeseci i Veliki šesti mjesec. Već neko vrijeme nisam napisala novi post s aktualnostima pa mislim da je bilo krajnje vrijeme za to. Pa krenimo redom.

Što se tiče dohrane Lukas uz dojenje trenutno ima dva obroka krute hrane – doručak (nakon jutarnjeg dojenja) i ručak. Doručak ima oko 9 ujutro i to je obično kombinacija voća i žitarica. Ručak je nakon prijepodnevnog odmora oko 13 ili u zadnje vrijeme češće 14 sati. To je kombinacija povrća i par puta tjedno mesa.

Za vikend napravim obično tjedni meni i po tome onda nabavimo namirnice. Moram priznati da se više toliko ne koristim aplikacijom koju sam spomenula u postu Lukasove omiljene kašice (prvi dio) i da sam sama postala puno kreativnija. Danas stvarno nije teško pronaći ideje za neke nove kašice, a kako smo uveli već dosta namirnica nije ih teško kombinirati. Aplikacija mi i dalje dobro dođe za ideje koje namirnice bi taj tjedan, ovisno o sezoni mogli nove uvesti. Kad uvedemo treći obrok, napisat ću i dodatni post s omiljenim receptima.

Lukasovih 9 mjeseci

Izvor fotografija:unsplash.com

Što se tiče namirnica, evo Lukasovih dojmova. Od mesa je isprobao piletinu, puretinu i teletinu i jedino mu se piletina svidjela. Tu je izgleda naj izbirljiviji. Ribicu planiramo uvesti ovaj mjesec. Pišite mi koje ribice vaši bebači vole.

Što se tiče povrća, povrtne kašice su mu čini mi se najdraže. Obavezno isprazni čitav tanjurić. Tu smo probali krumpir, batat, mrkvu, pastrnjak, tikvicu, hokaido tikvu, ciklu, mahune, cvjetaču, korabicu, luk i brokulu. Novootkrivene omiljene namirnice su mu brokula i cikla. Za ciklu mi nije iznenađenje pošto je ona slatkasta, ali me je iznenadila ljubav prema brokuli. I meni je juhica od brokule draga, dok moj muž kuhanu brokulu uvijek nekako ostavi na rubu tanjura. 🙂

Od žitarica i dodataka kombiniramo proso, griz, palentu, zobene pahuljice, amarant, rižu..ne znam jesam li što zaboravila. Od voća najčešće jede uobičajene jabuke, kruške, banane, ali voli i kivi, mango i avokado.

Lukas jako voli papati sam rukicama, pa mu znam ispreći batat i mrkvicu u rolu pa ih gricka, ako niste isprobali probajte, jako je fino. Ta sreća i ponos na licu dok jede sam je neopisiva. Ima već dosta zubića pa mu je lakše gristi i žvakati.

Ima 4 skroz izrasla zubića i 2 (možda i više ocrtavaju se i trojke) koja izlaze van. Prvo su sa šest mjeseci izbile u paru donje jedinice, sa sedam prvo jedna pa druga gornja jedinica i sad kreću gornje dvojke istovremeno. Ovi gornji zubići su mu tako prekrasni, dosta su veći od donjih i sjajno bijeli. Kad se lagano smije pokazuje samo donje, a kad se smije onako naglas i od srca (npr. kad se igra s tatom) može ih se vidjeti u punom sjaju.

S obzirom na toliko puno zubi u tako kratko vremena mogu reći da se Lukas dosta dobro nosi s time. Osim slinjenja i grickanja svega što stigne malo je nervozniji nego inače, ali sve je to ok. Probavala sam mu lagano četkati zubiće, ali to se svelo na grizenje četkice. Budemo vježbali polako. 🙂

Lukasovih 9 mjeseci

Izvor fotografija: unsplash.com

Što se tiče kretanja puzanje je već toliko usavršio da ima i neku turbo varijantu kad puzeći doslovno juri (i pritom se ceri na sav glas). Na primjer ako su vrata od kupaone ostala slučajno otvorena ili ako punim ili praznim perilicu za suđe. Ne znam kakva je to fora da djeca jako vole perilice za rublje, ali Lukas bi mogao sjediti/stajati pred njom satima. U perilicu za suđe pak neprestano pokušava uči. 😀

Lukas je propuzao već sa 6 mjeseci, postepeno je dolazio do tog pravilnog četveronožnog puzanja. Pisala sam o tome u postu Veliki 6. mjesec. Čim je napunio 7 mjeseci uspio je samostalno sjesti. To je bila faza s jako puno padova, dok je savladao pokrete. Danas je pravi majstor i u puzanju i u sjedanju, a i u hodanju uz namještaj (ili uz mene). Kaže pedijatrica da mu je motorika čista petica. 🙂

Ima postepene faze podizanja i spuštanja..od puzanja, u sjedeći pa na koljena i onda se diže. Isto kad se spušta ide prvo na koljena, sjedne i juri puzeći dalje. Uspio je jednom prilikom i samostalno stajati, držao je igračku pa nije niti bio svjestan, a napravio je nekoliko koraka i sam uz guralicu. Zanimljivo je da mu još baš nije jasno koračanje unaprijed..uz namještaj je već jako brz, radi korake na stranu, a ovo koračanje unaprijed još nije skroz skužio. Sve će on to brzo savladati. Baš se veselim. 🙂

Pitala sam vas na Instagramu o prvim cipelicama za male puzače/hodače. Napisat ću novi Facebook post na tu temu ovaj tjedan, zanimaju me i vaša iskustva.

Što se tiče brbljanja negdje sa 6 mjeseci Lukas je počeo aktivno brbljati..i često su se od njega mogle čuti mama, babababa i poneke slučajne riječi. Onda je odjednom skroz prestao brbljati i fokusirao se skroz na pokret. Sad je u fazi kad govor opet postaje zanimljiv. Pa tako često govori: „Ko“-i pokazuje prstom na predmete, igračke, nešto što je proučavao ranije. Govori i „Go“ i pokazuje prema gore, gleda lampu. Koji put ispali i koji „Kaj“ ili „Kaj je“ (to mu valjda ja stalno ponavljam) i tipične bebine Gu i Ga i to nam je baš simpatično. Nisu to još prave riječi s razumijevanjem, ali postaje sve aktivniji po tom pitanju. Pisala sam na Facebooku post Kada je vrijeme za prve riječi.

Lukasovih 9 mjeseci

Izvor fotografij: unsplash.com

Imamo i neke nove fore pa tako Lukas zna mahnuti. Na primjer dok se igra, zovnem ga i kažem bok Lukas i on digne ruku u znak pozdrava i igra se dalje. Druga fora nam je daj 5. 🙂

S 9 mjeseci obavili smo i još jedan sistematski pregled kod naše pedijatrice. Osim uobičajenog vaganja i mjerenja, izvadili smo i krv iz prstića. Lukas je to super podnio, sjedio je kod tate, a sestra je skoro neprimjetno izvadila par kapljica. Hemoglobin nam je super, tako da znači da se dobro hranimo. Još uvijek je mala okruglica, po mjerenju je visok i dalje 68 iako se meni čini po odjeći da je ipak dulji. Teško ga je precizno izmjeriti s obzirom na to koliko je aktivan. 🙂 Sljedeći pregled i cijepljenje je s godinu dana. Što mame moje više uopće nije tako daleko.

Neki dan sam na Instagramu baš odgovorila jednoj mami na poruku kako sam se, dok nisam bila mama, užasavala rečenica kao – “Tako brzo rastu” ili “Kako si ti već veliki/velika”. Sad kad imam Lukasa i sama stalno to ponavljam. 🙂 Svaki dan mi je drugačiji, veći, može nešto novo. Svaki dan sam sve ponosnija na njega, ali i na nas kao roditelje.

Drage mame čini li se i vama da bebe rastu na očigled?

Pusa i zagrljaj,
Buduća mama.

Svidio ti se post? Lajkaj ga ili podijeli prijateljicama 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)