Veliki 6. mjesec
Majčinstvo

Veliki 6.mjesec

Danas je Lukas ušao u 7.mjesec života. Prethodni mjesec bio je zbilja najzanimljiviji i najdinamičniji do sad. Prvi konkretni obroci, prvi zubići, prva brbljanja, prvo puzanje i pokušaji sjedenja. Toliko je toga isprobao i toliko je toga naučio. Mislim da ovaj period zaslužuje jedan zaseban post. Što se to sve kod nas izdešavalo pročitajte u nastavku.

O Lukasovom razvoju kroz mjesece pišem u rubrici majčinstvo. Skupilo se tu već dosta postova, ako ih niste pročitale imate ih na linkovima u nastavku: Naših prvih mjesec dana, Šest velikih tjedana, Lukasova prva dva mjeseca, Lukasova prva četiri mjeseca i Lukasovih prvih šest mjeseci.

Mislim da je ovaj 6.mjesec za nas do sad bio stvarno najzanimljiviji, prava mala avantura. Zahvaljujući tim svim promjenama malo mu se poremetio san pa se ponovno budi jednom noću, ali ne žalim se. Takav napredak u razvoju veliko je uzbuđenje i puno novih informacija za obraditi. 🙂

Krenimo redom.

Par dana prije ulaska u 6.mjesec krenuli smo s dohranom. O našem iskustvu napisala sam neki dan jedan zaseban post Lukasove omiljene kašice (1.dio). Lukas je dosta dobro prihvatio dohranu. Za sada imamo jedan obrok i to u vrijeme ručka, nakon prijepodnevnog spavanja. Na Facebooku sam jučer objavila post Kada je vrijeme za drugi konkretan obrok u danu i u skladu sa svim napisanim za sada ostajemo na jednom obroku. Još imamo puno namirnica za probati i baš se veselimo nekim novim kombinacijama. Već jako lijepo jede na žlicu, a pokušava uporno jesti i sam, što mi je super iako kašice bude po svuda. 🙂 Od namirnica jednako je dobro prihvatio i voće i povrće i žitarice. Ipak kao favorite bi izdvojila kombinaciju kruške i palente i avokada i banane. To su baš kašice koje popapa s guštom. Recepte imate na linku.

Veliki 6. mjesec

Izvor fotografija: unsplash.com

Početkom mjeseca iznenadio nas je i prvi zubić. To je bio malo naporniji period. Jako je slabo spavao, budio se i hranio svaka dva sata, bio je jako nervozan i sve je trpao u usta. Najprije mu je izbila donja lijeva jedinica, a za tri dana kasnije niknula je i druga. Sada su jednake veličine i predivan mi je kad se smije s ta 2 zubića u prvom planu. 🙂

Kod rasta zubića nismo koristili nikakve gelove, nego grickalice za zube i gumenu četkicu. Mame su mi rekle da je efekt gela jako kratak, a i nervoza je trajala prije toga sigurno desetak dana tako da nisam bila ni sigurna da je to do zubića dok nisu izbili. Temperature srećom nije bilo. O temi njege prvih zubi pisala sam na Facebooku pa ako niste pročitale post imate ga također na linku.

Svakako najveća novost je to što se Lukas počeo aktivno kretati. Već kad smo bili na moru početkom 8.mjeseca pokazao je neke naznake puzanja. Pokušavao je doći do omiljene igračke. Najprije se bacao na jednu stranu i povlačio rukama, pa na drugu stranu pa bi se opet povukao rukama. Tako bi došao do omiljenog mede. Nakon toga krenuo je s valjanjem pa se znao rolati po krevetu između muža i mene. Zatim se kretao guzom u zraku kao mali crvić i dubio na glavi. Nakon toga ljuljao se naprijed nazad na početku kretanja i puzao u nazad kad bi krenuo do muža ili mene.

Veliki 6. mjesec

Izvor fotografije: unsplash.com

Prije par dana došli smo do vojničkog stila puzanja znači jednu ruku vuče drugom grabi naprijed i to mu je dalo totalnu slobodu. Podloga za igru više nije fora i već jako brzo dođe u drugu prostoriju, na primjer dopuže do mene u kuhinji. Kupaona mu je strašno atraktivna pogotovo ako je perilica rublja uključena. Dopuže pred nju, gledati ju i smijati se. 🙂 Puzao je i ispod stola u kuhinji i došao skroz do ulaznih vrata. Zadnja 2 dana uspio je puzati i pravilno četveronoške. Napravi tako par pokreta onda se umori i vrati na vojničko puzanje.

Malo smo mu ispraznili prostor za igru s obzirom na to da je bio dosta nesiguran za njega sad kad se kreće, povlači i stavlja u usta sve što stigne. Planiramo uskoro urediti i dječji kutak, čemu se jako veselim.

Znate što mu je najbolja motivacija za kretanje? Osim mobitela, daljinskog i ostale elektronike to je naš pas Bela. Trenutno ju obožava. Ne samo nju nego i sve njeno – krevetić, hranu, gledanje Bele kako jede mu je strašno zanimljivo.  Dođe do nje da ju podraga, onda ona pobjegne na drugu stranu, što mu je smiješno, pa mora opet juriti za njom. Bela se sad malo opustila bila je jako u strahu, no sad mu se ipak više približila. Pomogle su naše skupne šetnje, čim vidi kolica zna da ide i ona s nama. 🙂

Veliki 6. mjesec

Izvor fotografije: unsplash.com

Osim što se sad već može reći da puže, Lukas pokušava i samostalno sjesti. To je super, ali istovremeno meni koja ga gledam jako opasno. U sekundi padne i udari se. Najradije bi mu stavila hrpu štitnika, ali znam da kroz to mora proći. Vježbom do savršenstva. Posjeda se gdje stigne: u kinderbetu (jutros kad sam se probudila sjedio je tako na pola i gledao u mene 🙂 ), na podlozi, na kauču, na podu, nama u krilu. Pomaže si glasom pa zna vikati dok ne dođe do tog nekog polu sjedećeg položaja. Za bebu je važno da sama dođe do sjedećeg položaja i da ju vi ne posjedate. Beba ide u sjedeći položaj s boka, s obzirom na to da je tako opterećenje trbušnih mišića znatno manje. Tako da pripazite prilikom sjedanja da se beba ne napinje. Koliko je Lukas uporan previđam da će do kraja mjeseca samostalno sjediti.

Ono o čemu sam nedavno pisala na Facebooku je Strah od odvajanja koji se kod beba javlja između 6. i 8.mjeseca. Kod nas je to postalo aktualno isto sredinom 6.mjeseca. Prvo bi postao nervozan kad bi se ja izgubila iz vidokruga, a jučer kad sam ga ostavila kod bake i otišla u nabavku ronio je suze kao da se nikad neću vratiti. Vrlo brzo je to prošlo, kad sam se vratila, za manje od sat vremena, lijepo se igrao. Naravno razveselio mi se i odmah pružio ruke da ga primim.

Mogu zaključiti da je prema svemu navedenom 6.mjesec za nas bio baš veliki mjesec. Puno toga novoga, puno aktivnosti, puno igre i zabave. Lukas je sve manje beba i polako postaje pravi dječak i izgledom, a i karakterom. Već se zna naljutiti i jasno pokazati što želi, a što ne. 

Veselimo se svemu što slijedi, s njim nikad nije dosadno. 🙂

Drage mame koliko su stare vaše bebice?

Što je sad kod vas aktualno?

Pusa i zagrljaj,

Buduća mama.

Svidio ti se post? Lajkaj ga ili podijeli prijateljicama 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)