Čudesni tjedni
Mamina čitaonica

Čudesni tjedni

Danas vam u rubrici Mamina čitaonica želim predstaviti knjigu Čudesni tjedni. Čudesni tjedni govore o onome što nas kao mlade roditelje najviše zbunjuje, zabrinjava i izbacuje iz ravnoteže, a to su skokovi u razvoju. Periodi kad odjednom mirno dijete postaje nemirno, plačljivo, ne želi se odvojiti od vas, često jede i jako malo spava. Kako mi se svidjela knjiga i što sam iz nje naučila, pročitajte u nastavku.

Ulaskom u treći mjesec života, Lukas je postao jako nervozan. Nije uopće spavao preko dana. Noću se budio svaka dva do tri sata (iako je već znao prespavati cijelu noć). Stalno je jeo, nije se odvajao od mene i baš nas je sve to iscrpilo. Sve je to trajalo puna tri dana i noći, a onda odjednom Lukas se promijenio.

Nervoza je nestala i postao je opet veseo. Počeo je normalno jesti i spavati i uočila sam da je jako napredovao. Počeo je više komunicirati sa mnom i postao je pravi mali brbljavac. 🙂 Povećao se i njegov interes i postao je pravi istraživač. Njegova koordinacija pokreta postala je znatno bolja. Odjednom je mogao lijepo primiti igračke (zvečke, medvjedića) i staviti ih u usta. Počeo je hvatati i moju i muževu kosu, nos i lice, detaljno nas je proučavao. Fizički je postao puno čvršći, lijepo samostalno drži glavu, a ubrzo je napravio i prvi samostalni okret na trbuščić. Kao da se sve desilo preko noći, nakon te nemirne faze totalno je procvjetao. Lukas je prošao svoj treći razvojni skok.

Baš u tom periodu nakon skoka stigao mi je mail iz Egmonta s ponudom o suradnji. Odnosno upitom bi li napravila recenziju knjige ili darivanje za svoje čitatelje. Mail me jako razveselio posebno kada sam na internetu prosurfala o sadržaju knjige. Skokovi u razvoju, to je upravo ono što me zanima. Knjiga mi je stigla već sljedeći dan i krenula sam je čitati. Moram napomenuti da iako sam knjigu dobila, moj dojam o njoj je potpuno iskren. 🙂

Čudesni tjedni

Izvor fotografija: unsplash.com, pexels.com

Knjiga Čudesni tjedni tek je od nedavno dostupna u Hrvatskoj. Radi se o svjetskom bestseleru o razvoju djece. Autori, inače supružnici Hetty van de Rijt i Frans Plooij, proučavajući majke i bebe od najranije dobi otkrili su da bebe povremeno imaju određene regresijska razdoblja, nakon kojih slijede značajni pomaci u mentalnom razvoju. Ponekad će biti praćeni i fizičkim rastom (to su tzv. skokovi rasta), ali to ne mora uvijek biti slučaj. U tom periodu bebe su razdražljivije, nemirne, mijenjaju se njihove prehrambene navike i navike spavanja. Roditelji tada ostaju zbunjeni, zabrinuti su i pokušavaju naći uzrok problema.

Ovo su periodi kada dijete doživljava iznenadne promijene u svom razvoju, koje mu omogućuju da usvoji nove vještine i da napreduje. Za dijete su ti periodi prilično uznemirujući, odjednom se sve promijeni preko noći i kao da ponovno upoznaju svijet.

Autori su uočili da kroz prvih 18 mjeseci postoji čak 10 ovakvih skokova. Prvi skok očekuje vas oko 5. tjedna djetetova života, dijete ulazi u svijet promjenjivih osjeta. Drugi skok očekuje vas oko 8. tjedna i dijete upoznaje svijet uzoraka, treći skok je u 12. tjednu i predstavlja ulazak u svijet glatkih prijelaza. Četvrti skok je u 19. tjednu i dijete upoznaje svijet događaja, u 26. tjednu dijete upoznaje svijet odnosa, u 37. tjednu svijet kategorija, a u 46. tjednu svijet sljedova. U 55. tjednu upoznaje svijet programa, u 64. tjednu svijet načela, a u 75. svijet sustava.

Ono što je zanimljivo oni te tjedne velikih skokova računaju po očekivanom datumu poroda (puno trajanje trudnoće). Znači ako je dijete rođeno tjedan kasnije, skok će vjerojatno biti tjedan ranije od predviđenog. Naravno, uvijek treba uzeti u obzir da je svako dijete jedinstveno pa postoje i blaga odstupanja. Neko dijete će promjene doživjeti intenzivnije, a neko blaže. Ipak kroz ove skokove proći će sva djeca. Isto tako ponekad postoje i drugi razlozi zašto dijete može biti par dana nervozno ili loše spavati. Nije svaka nervoza znak da je u pitanju skok.

Čudesni tjedni

Izvor fotografije: Egmont publishing

Kao što piše u samom predgovoru knjige, ovu knjigu ne morate pročitati od korice do korice u komadu. Knjiga je prilično opširna, ali se jako brzo čita. Ja sam ju pročitala cijelu, zato što sam željela da je moj dojam sveukupan. Osim toga radoznala kakva jesam, nakon što sam pročitala sadržaj o prva tri skoka, strašno me zanimalo što slijedi dalje. I tako kad god bi Lukas spavao ja bi čitala, poglavlje ili dva. Ono što je najbolje i što vam sami autori preporučuju je da knjigu čitate fazu po fazu.

Na početku knjige možete pronaći raspored skokova. Nakon što znate da uskoro slijedi sljedeći skok, možete u knjizi pročitati poglavlje vezano uz to konkretno razdoblje.

„Znakovi nemira“ će vam pokazati kako prepoznati da skok slijedi. Na primjer dijete ima problema sa spavanjem, postaje stidljivo, zahtjeva više pažnje ili stalno želi biti uz vas. Osim toga imate i „Moj dnevnik“. Prostor gdje možete zabilježiti specifičnosti koje ste primijetili kod vašeg djeteta u tom periodu. To su zapravo ti znakovi razvoja koje ste prepoznali. Nakon toga opisuje se „Čudesan skok naprijed“, što je to dijete novo naučilo ili savladalo. Njegove nove vještine također ćete moći zabilježiti u dnevniku. Važan dio je i utjecaj skoka na roditelje (ljutnja, iscrpljenost). U djelu „Kako pomoći djetetu“ možete pronaći ideje za aktivnosti i igre koje su najbolje za ovaj period. Kao i prijedlog prigodnih igračaka. Ponekad će zgužvani papir ili zatvorena posudica s malo riže biti bolji poticaj od bilo kakve kupovne igračke. 🙂

Na samom kraju knjige imate i poseban dio o spavanju u kojim ćete se upoznati s bebinim ciklusom spavanja koji se razlikuje od ciklusa odraslih.

Čak su smislili i aplikaciju koja vam šalje podsjetnik da slijedi skok i opis onoga što možete očekivati. Ako ste više fan aplikacija i web sadržaja više informacija imate na: www.thewonderweeks.com

Ono što mi se posebno svidjelo u knjizi su citati roditelja koji su sudjelovali u istraživanju. Tu možete pronaći njihove bilješke iz dnevnika, o tome kako su se njihova djeca ponašala ili što su novo naučila i neka njihova razmišljanja i osjećaje. Shvatit ćete da svi prolazimo kroz manje više ista stanja. Svi smo nervozni, razdražljivi i nesigurni u periodima kada skok krene, a nakon toga neizmjerno razdragani i ponosi na naše dijete koje je savladalo nove vještine.

Čudesni tjedni

Izvor fotografije: pexels.com

Pa da zaključimo. Ova knjiga neće vam pomoći da preskočite skokove u razvoju, niti da beba spava cijelu noć. Pomoći će vam razumjeti što se to u tim malim glavicama dešava i zašto se ponašaju neobično. Kroz što oni prolaze i kako su ti nervozni periodi zapravo skroz opravdani. Dijete je zbunjeno i kao da svaki put iz nova upoznaje svijet. Zato mu je vaša podrška toliko i potrebna. Prva godina i pol dana za bebe je prepuna promjena i njihov razvoj u tom periodu je zbilja impresivan.

Nakon što sam pročitala knjigu mogu lakše prepoznati da nam slijedi skok. Shvaćam da njegova nervoza i povremena „ovisnost o meni“ nije zato što se voli nositi ili kako mi neki kažu “već si ga naviknula na ruke”, nego da prolazi kroz nešto novo i da mu je moja zaštita i podrška jako potrebna. Zato sam postala i puno strpljivija s njim. Znam da je ova nervoza samo privremena i da se ubrzo vraća onaj moj stari smješko. 🙂

Također, veselim se svakom novom skoku u razvoju. Nakon njega moje dijete usvoji toliko novih vještina da ga je pravo zadovoljstvo promatrati.

Mi smo do sad prošli 3 skoka, od kojih smo ovaj treći u 12. tjednu najjače osjetili. Ovaj 4. skok koji nam slijedi u 19.tjednu, prema knjizi je „najburniji od svih“. Sada kada imam ovaj priručnik, nadam se da ćemo ga lakše i strpljivije savladati. 🙂 Također planiram bilježiti u dnevnik znakove promjena koje sam primijetila. Mislim da će mi to biti zanimljivo čitati kasnije.

Čudesni tjedni

Izvor fotografije: pexels.com

Drage mame, drago mi je da vam u suradnji s izdavačkom kućom Egmont Hrvatska mogu darovati jedan primjerak ove knjige. Nadam se, da će vam pomoći da na skokove u razvoju prestanete gledati kao na „strašne tjedne“ i da im se počnete veseliti (bar onome što slijedi nakon neprospavanih noći). 🙂

Sve što trebate napraviti je na Facebooku u komentaru ispod posta napisati zašto želite ovu knjigu ili označite mamu kojoj bi ju poklonili. Igra traje do petka i vrijedi za mame iz Hrvatske. Dobitnicu ću odabrati putem Random comment pickera. Sretno. 🙂

Egmontu puno hvala na darovanim knjigama. Bilo mi je zadovoljstvo čitati knjigu i pisati ovu recenziju. 🙂 Više informacija o ovoj izdavačkoj kući možete pronaći na njihovoj službenoj web i Facebook stranici.

Pusa i zagrljaj,
Buduća mama.

Svidio ti se post? Lajkaj ga ili podijeli prijateljicama 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)