Ne baš savršena mama
Mamina čitaonica

Ne baš savršena mama

Danas vam u rubrici Mamina čitaonica želim predstaviti knjigu Ne baš savršena mama. Knjigu sam uz predivnu posvetu dobila od svoje prijateljice za rođendan. Kako se uklapa odlično u temu bloga u nastavku možete pročitati moje dojmove o njoj.

Knjiga Ne baš savršena mama, kako kaže i sama autorica nije priručnik za roditelje. Ovo je knjiga puna osobnih iskustava ove mame. Od prve trudnoće i majčinstva do dolaska drugog djeteta. Od predivnih zajedničkih trenutaka do trenutaka kad vas djeca dovode do ludila. Knjiga je pisana vrlo ležerno i dok ju čitate osjećat ćete se kao da čitate blog ili kao da ste na kavi s prijateljicom i prepričavate vaše svakodnevne dogodovštine s djecom. Lagana i zabavna knjiga u čijim ćete se situacijama kao mlada mama lako prepoznati (ja jesam). 🙂

Autorica ove knjige je Sarah Turner. Inače poznata mama blogerica i spisateljica, koju možete pronaći na blogu The Unmumsy Mum, a imate ju i na Facebooku i Instagramu. Iskrena i jednostavna u svojim tekstovima, reći će i ono što se mi same nekad ne usudimo priznati. 🙂 Kad sam izguglala autoricu mogu reći da sam ju baš tako i zamišljala. Jednostavna, mlada mama s iskrenim osmjehom i razigranom djecom.

U trenutku pisanja ove knjige Sarah je majka dva dječaka Henryja i Judea. Nekako na kraju knjige govori o tome kako je dvoje djece za njih taman i da su sada potpuna obitelj. Međutim, koliko vidim na blogu ovi roditelji su u međuvremenu dobili još jedno dijete bebu Wilfa. Također, u 9. mjesecu izašao je još jedan nastavak knjige The Unmumsy Mum A – Z. Vjerujem da ćemo ju uskoro imati i u hrvatskom prijevodu, tako da se veselim nastavku ove priče.

Prvi dio knjige, zapravo početak knjige mi se najviše svidio. Ne zato što je ostatak lošiji, nego zato što govori o trudnoći i prvim danima s malim djetetom. To je nešto što sam sama nedavno prošla i tako sam se prisjetila brojnim smiješnih, ali i ne baš tako divnih trenutaka. Dio knjige gdje opisuje kako joj je muž pomogao s izdajanjem je urnebesan. (Da i mi smo to prošli). 🙂

Izvor fotografija: unsplash.com, shop.egmont.hr

U knjizi možete pronaći teme kao što su trudničke mučnine, gniježđenje i opsjednutost čistoćom. Tu ćete naći i dva potpuno različita iskustva s poroda. Tema su i beskonačna noćna hranjenja, trenutci usamljenosti i jako važna tema pronalaska prijateljica mama. Što kad vaše prijateljice još nisu majke, gdje pronaći druge mame prijateljice? 

Ova mama govori i o potajnoj ljubomori na muža koji i dalje radi dok je ona kod kuće, govori o promjeni odnosa s mužem, kao i sasvim iskreno o seksu nakon poroda i djece. Super su mi tekstovi o tome čega se užasavala kad nije bila majka, a sada i sama to radi kao roditelj, mislim da smo svi nekako takvi. Na primjer njušenje pelene da provjerite je li se beba pokakala u javnosti. 😀

Nakon toga govori se o dolasku drugog djeteta, puno većoj opuštenosti s drugom djetetom s kojim nije stigla pratiti točno kad se desila koja aktivnost kao s prvim. Puno je riječi i o psihičkim i emocionalnim promjenama, pitanjima koliko nas je majčinstvo promijenilo i jesmo li to i dalje mi. Promjenama od usmjerenosti na posao i karijeru do svakodnevne brige za djecu.  

Na samom kraju je poruka roditeljima da ne budu pre strogi prema sebi, zapravo ohrabrenje da ima loših i boljih dana, ali majčinstvo vrijedi svake minute i neprospavane noći, treba uživati u njemu. Također, još jedna važna poruka je – nemojte osuđivati druge roditelje s kojima se susretnete i čija su djeca možda u tom trenu nemoguća. Ne znate što su taj dan prošli, a velika je vjerojatnost i da će vaše dijete jednom biti ono “najzločestije” u parku.

Knjiga je zbilja zabavna i jednostavna za čitanje. Na momente će vas dirnuti, a na momente nasmijati. U svakom slučaju vjerujem da ćete se u njoj kao mlade mame prepoznati.

Za kraj samo kratki komentar. Svaka mama je drugačija i svako dijete je drugačije. Ne postoje propisani standardi ponašanja koji bi nas učinili savršenima mamama. Ono što je sigurno, vrijeme koje uložite u svoje dijete vratit će vam višestruko. Nekad nije jednostavno, ali vrijedi.

Nemojte se truditi biti savršena mama kakve vam se čine mame sa društvenih mreža. Budite savršena mama svom djetetu. Vi najbolje znate što njemu treba. I uživajte u majčinstvu, ono što će vam reći i ova mama, tako brzo odrastu. 🙂

Drage mame jeste li pročitale knjigu Ne baš savršena mama?

Kakvi su vaši dojmovi?

Pusa i zagrljaj,

Buduća mama.

Svidio ti se post? Lajkaj ga ili podijeli prijateljicama 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)