38. tjedan trudnoće i prvi pregled u bolnici
Moja trudnoća,  Treće tromjesečje

38. tjedan trudnoće i prvi pregled u bolnici

Danas smo ušli u 38. tjedan trudnoće. Kaže jedna od stranica na kojima pratim trudnoću po tjednima vjerojatno ćete roditi u sljedeća četiri tjedna. Četiri tjedna? Ajme meni pa tko bi čekao toliko dugo. Nadam se da će to biti ipak ranije, bar u ovih uobičajenih 40 tjedana. Evo sljedeći tjedan zvuči skroz ok, prognoza nije loša, bit će relativno toplo, ja sam za. Šalu na stranu stvarno smo nestrpljivi. Što je novo u mojoj trudnoći pročitajte u nastavku.

Najveća novost je to što više ne vodim trudnoću kod svoje doktorice nego smo se prebacili u bolnicu. U prošlom postu sam pisala kako izgleda sama narudžba. Možete se naručiti osobno ili putem maila. Potrebno je priložiti D1 uputnicu vašeg primarnog ginekologa i zadnje nalaze koje imate. Moja doktorica je na zadnjem pregledu napisala preporuku za sljedeći pregled za dva tjedna u trudničkoj ambulanti i tako sam i dobila termin.

Pregledi u bolnici nisu ništa glamurozno. Više satno čekanje na neudobnim stolcima s velikim brojem trudnica u prostoriji. Srećom je muž bio sa mnom pa nam je vrijeme brže prošlo.

38. tjedan trudnoće i prvi pregled u bolnici

Izvor fotografija: unsplash.com, pexels.com

Pa ako vas zanima evo kako izgleda procedura. Najprije sam se prijavila u trudničkoj ambulanti, tamo su me izvagali, napravili kontrolu urina trakom i provjerili tlak. Nakon toga dobila sam internu uputnicu za ultrazvuk, koji se obavlja u ambulanti preko puta. Ultrazvuk smo čekali skoro dva sata, a pregled su obavila dva mlada doktora. Pregled je bio ok, sve u svemu nije bilo puno komentara, osim da bebač ima 3300 grama i da je sve uključujući količinu plodne vode u redu. To znači da je od prošlog pregleda od prije 2 tjedna dobio skoro 600 grama. Baš brzo raste i zaokružuje se. 🙂

S druge strane moja kilaža u međuvremenu nije porasla. Bebač sve uzima sebi ili je jednostavno stvar u razlici u vagi. O kilama smo malo pričali u Facebooku postu Dobivanje kilograma u trudnoći. Neke su mame dobile više kilograma neke manje, ali sve u svemu kroz par mjeseci večina se ipak vratila na svoju uobičajenu kilažu.

Nakon ultrazvuka slijedio je pregled kod liječnice. To zapravo nije bio pregled nego razgovor gdje je doktorica zapisala sve bitne informacije s dosadašnjih nalaza i to je bilo to. Rekla je da pregled neće raditi, a CTG ne rade prije 38. tjedna. Naručena sam ponovno za tjedan dana i tada će obaviti običan pregled, bez ultrazvuka i vjerojatno CTG ovisno o procjeni.

Iskreno, prije ovog pregleda sam mislila da će mi reći – vi sad odmah ostajete u bolnici to je to danas rađate. Ispalo je više kao – aha ma vi još imate vremena.

Ono što mi je zanimljivo je to njihovo mjerenje trajanja trudnoće. Moja trudnoća je po zadnjoj mjesečnici 2 tjedna dulja, a po ultrazvuku 2 tjedna kraća. Doktor na ultrazvuku je napisao jedno trajanje trudnoće, a doktorica na pregledu je napisala trajanje kao moja primarna doktorica. I sad kad me pitaju koliko sam trudna više ni sama ne znam. Ipak vodim se datumom koji mi je rekla moja doktorica tako da još dva tjedna do predviđenog datuma poroda. Inače bi bila već u 40. tjednu.

Nakon dolaska s pregleda sam baš pričala s mužem kako će biti naporno odlaziti svaki tjedan na te preglede, a nakon ulaska u termin čak svaka 2 dana pa najbolje da rodim što prije. 🙂 Lijepo smo se mi to dogovorili, a bebu nitko nije pitao za mišljenje. Iako je baš on glavni i doći će kad odluči da je spreman. Mama i tata su nestrpljivi, sve smo pripremili i sad samo čekamo.  O prirodnim metodama za poticanje poroda pisala sam već na Facebooku pa morat ćemo nešto od toga isprobati. 🙂

38. tjedan trudnoće i prvi pregled u bolnici

Izvor fotografije: pexels.com

Inače osjećam se dobro. Nemam nekih bolova, javljaju se tu i tamo kontrakcije, ali nije strašno. Malo više odmaram i ne forsiram se. Bebač je dosta aktivan i stalno daje do znanja da je tu. Dosta razmišljam o porodu i kako će to sve izgledati, a brine me i kako ćemo se snaći kao roditelji. Istovremeno jedva čekam i vjerujem u nas kao tim.

U subotu imamo vjerojatno zadnji izlazak kao dvočlana obitelj. Idemo na svadbu moje najbolje prijateljice, tako da sam kupila svoj drugi trudnički komad. Bilo me strah uopće kupovati išta ranije kad se nikad ne zna kada će beba doći na svijet. Uzela sam crvenu pliš haljinu s proširenjem za trbuščić, mislim da će biti ok. Treba trbuščić 9. mjeseca trudnoće potrpati u haljinu. Po aplikaciji Pregnancy plus ovaj tjedan beba je veličine lubenice pa to tako nekako i izgleda. Kao lubenica ili velika lopta ispred mene. Kad se uredimo možda ubacim koju fotku na Facebook. Ovo će mi biti valjda prvo vjenčanje bez štikli. Nije da ih nešto puno nosim inače, ali sam ih se u trudnoći baš zaželjela. Tako da nakon oporavka od poroda, kupujem obavezno neke nove. 🙂 I nikako ne namjeravam sjediti cijelu večer, možda na kraju otplešemo do rađaone.

I to je to. Nemam puno novosti, samo slatko iščekivanje i neke klasične brige svake buduće mame.

Drage mame što ima novoga kod vas?

Nadam se da ste mi i vi dobro.

Pusa i zagrljaj,

Buduća mama.

Svidio ti se post? Lajkaj ga ili podijeli prijateljicama 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.