Drugo tromjesečje i vježbanje u trudnoći
Drugo tromjesečje,  Moja trudnoća

Drugo tromjesečje i vježbanje u trudnoći

Iako još nisam ušla u treće tromjesečje (preostalo je još četiri tjedna) odlučila sam napraviti mali pregled proteklih tjedana. Kako je rekla moja doktorica, s drugim tromjesečjem uplovili smo u mirnu luku. Ovo je period koji je za mene dosta stabilan, ali isto tako i period u kojem su se dogodile neke najljepše stvari u trudnoći. Što konkretno pročitajte u nastavku.

Kao što sam pisala u prethodnim postovima u 16. tjednu saznali smo spol našeg djeteta, u 18. tjednu osjetila sam prve bebine pokrete. Sada smo u 22. tjednu i pokreti su svakodnevni, sve jači, pa čak i vidljivi. Javi se u svako doba dana, ali po novome sve češće navečer i po noći. Zna me i probuditi iz polu sna. I dalje mi to ne smeta, nisu toliko jaki. Baš sam proučavala s doktoricom položaj bebe i u biti ovo što ja osjetim su udarci nogama, a nešto rjeđe udarci rukama.

Što se tiče pretraga na svakom pregledu i dalje se mjeri težina, tlak, provjerava urin. Na vagi sam do zadnjem pregleda dobila samo jednu kilu uz izgubljene, pa vraćanje dvije. Doktorica do sada nije komentirala da je to nešto loše. Vjerujem da će kilaža od sad na dalje rasti više, jer i apetit mi je veći. Pojavili su se i oni trudnički prohtjevi za nekom hranom. Uglavnom je to junk food. McDonald’s, Pizza, nije to toliko često i ne vidim razlog zašto si malo ne udovoljiti.

U 20. tjednu obavili smo još jedan anomaly scan (prvi je bio u 12. tjednu), detaljniji pregled gdje je doktorica uzimala sve mjere bebe. Razvija se dobro i jako sam sretna zbog toga. Obrisi lica su sve jasniji, presladak mi je bio bebin nosić, za koji je muž naravno rekao da je na njega. 🙂

Od mojih dodatnih pretraga zbog problema u startu i dalje mjerim šećer na Vuk Vrhovcu, kontrola svakih mjesec dana i svakih 8 tjedana idem kod endokrinologa u Vinogradsku. Novi nalazi su skroz u redu tako da držim sve pod kontrolom. Par dana prije mjerenja malo se smirim i jedem zdravije, izbjegavam slatko i to je to.

U jednom periodu imala sam jače bolove u leđima i pojačani umor. Sve mi je predstavljalo napor. To je trajalo otprilike od 19. do 21. tjedna. To je ujedno period u kojem kako sam čitala beba u kratko vrijeme brzo naraste. U tjedan dana prema prosjeku narasla je čak 10 centimetara, s 15 na 25 što je zbilja puno. Sada je taj umor ponovno prestao i ponovno dobro funkcioniram. Prisilim se svaki dan na barem kratku šetnju na svježem zraku (moj pas je sretan), jedem voće i ne radim ništa teško.

Drugo-tromjesečje-i-vježbanje-u-trudnoći

Izvor fotografija: Pexels

U ovom periodu počela sam dobro i spavati. Noćne more koje su bile aktualne u prvom tromjesečju su prestale. Sanjala sam ljude iz različitih faza života u realnim i nerealnim situacijama. Često sam se budila skroz zbunjena. 🙂 Iako je trbuščić nešto veći sad mi se nešto lakše i namjestiti. Uz to sestra me spasila i kupila mi jastuk za trudnice. Pokazala sam ga već na Facebooku pa virnite tamo. Jastuk je kupila u Baby centru i koštao je oko 200 kuna. Dosta je tvrd i super je partner za spavanje. Kada ga obujmiš nogama, trbuha kao da ni nema. Dosta je visok pa mislim da će biti odličan i za pridržavanje bebe tijekom dojenja i igre. Pisat ću o tome kad dođe vrijeme.

Jedini iritantan dio ovog perioda je učestalo mokrenje. Neki dan više neki manje. Skoro svaku noć se budim zbog toga, pogotovo ako popijem vode prije spavanja. Odradim sve žmirećki bez paljenja svjetla i nadam se da se neću previše razbuditi. Znam mame koje se bore s time od prvog dana trudnoće, a kažu da je neizbježno u zadnjem tromjesečju. Tako da tome se nikako ne veselim. Ali većem trbuščiću se veselim, drago mi je kako beba brzo raste i razvija se.

Na zadnjem pregledu doktorica mi je preporučila Kegelove vježbe, kaže da ostanem fit. Ako niste za njih čuli ovo su vježbe mišića donjeg dijela zdjelice. Izuzetno su jednostavne i ugodne, a kažu da su dobre za funkciju spolnih organa i mokraćnog mjehura. Možete ih raditi tijekom trudnoće kao prevenciju i nakon poroda za oporavak, naravno savjetujte se sa svojim liječnikom prije nego ih počnete raditi. One bi trebale spriječiti probleme inkontinencije i prolapsa (to je spuštanje maternice). Mišići zdjelice zbog opterećenja se opuštaju tako da ih treba održavati u “formi“.

Drugo tromjesečje i vježbanje u trudnoći

Izvor fotografije: Pexels

Doktorica mi je preporučila da ove vježbice izvodim ujutro. Meni više odgovara vježbanje navečer, tako sam navikla. Prije trudnoće išla sam na pilates pa nisam bila skroz izvan forme. 🙂 Negdje sam čitala da ih je dobro raditi čak dva puta dnevno. Ja ih izvodim jednom dnevno (nekad zaboravim ne ću lagati) svaku vježbu ponovim desetak puta, ovisno o tome kako se taj dan osjećam. Malo je bilo čudno na prvu skužiti koji su to mišići koje treba aktivirati. Prema uputi to su zapravo mišići koje koristite kad namjerno zaustavljate mokrenje.

Čitala sam da vježbe osim što pomažu kod inkontinencije i prolapsa, dovode i do jačanja seksualnog uzbuđenja, pomažu i kod bolnih odnosa, a jačanje tih mišića može vam olakšati i prirodan porod. Stvarno nije naporno pa nakon savjetovanja s liječnikom svakako isprobajte. U nastavku slijedi fotka vježbi koje sam dobila. Različite varijante možete pronaći i na internetu.

Osim toga trudnice često vježbaju i pilates ili jogu, što je super oblik opuštanja i održavanja forme.

Drugo tromjesečje i vježbanje u trudnoći

Izvor fotografije: vlastita fotografija

Drage mame, kakva su vaša iskustva iz drugog tromjesečja?

Kako se opuštate od stresa? Vježbate li tijekom trudnoće?

 

Pusa i zagrljaj,

Buduća mama.

Svidio ti se post? Lajkaj ga ili podijeli prijateljicama 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)