Prvi pokreti
Drugo tromjesečje,  Moja trudnoća

Kuc kuc, mama i tata ja sam tu

Trenutno sam u 19. tjednu trudnoće. Trbuščić je nešto veći i većina odjeće postala mi je premala. Osjećam se dosta dobro, ponovno imam dovoljno energije i mogu obavljati sve uobičajene aktivnosti. Beba je velika oko 15 centimetara i ono što je najveća novost beba može čuti zvukove iz okoline. Kad je navršio 18 tjedana naš sin je odlučio pokazati da je tu. Kako je to sve izgledalo pročitajte u nastavku.

Neobični su ti pokreti u trbuhu. Neki kažu kao leptirići, ja bi prije rekla nježna gurkanja. Najprije uopće nisam shvatila o čemu se radi, bili su to tek blagi pokreti i mislila sam da umišljam od silne nestrpljivosti. Trenutno sam kod muža u Njemačkoj i posebno mi je drago što smo zajedno podijelili prve pokrete našeg sina. Jednu večer dok smo gledali zagrljeni film, prvi put pokreti su bili malo jači. Više nisam mislila da umišljam, jel’ ih je mogao osjetiti i muž. Kako poseban trenutak.

Prvi pokreti

Izvor fotografija: unspash.com

Još od kad sam saznala da sam trudna imam naviku draganje trbuha.To me umiruje i sigurna sam da i beba osjeća tu toplinu još od početka. Sada imam i nekakvu povratnu informaciju. Ranije jedini kontakt koji sam mogla imati sa svojom bebom je na ginekološkom pregledu, kada sam ga gledala preko ekrana. Tako da sam nestrpljivo čekala svaki pregled da mi doktorica potvrdi da je sve u redu. S obzirom na to da svaki dan osjetim pokrete i moja briga za bebu se smanjila.

Već sad ima neke svoje rituale. Kada sam ja u pokretu on je obično miran, ali čim se umirim malo duže on se javi. Najčešće ujutro, prije spavanja i tijekom popodnevnog odmora. Pre fora je. Muž i ja znamo ležati po pola sata i proučavati trbuh kad će se pokrenuti.

Mislim da beba već sada prepoznaje glas svog tate, uvijek izreagira, ali zato kad tata stavi ruku na trbuh brzo se umiri. Kaže moj muž to sigurno osjeća da je sve dobro i da je tata tu, zato se smiri. Sigurna sam da će to biti jedna velika ljubav.

Čitala sam neka istraživanja koja su pokazala da je dobro puštati bebi u trbuhu muziku. Ali ne pre brzu i pre intenzivnu. Najbolje klasičnu muziku, u tempu 60 do 70 otkucaja u minuti s frekvencijom 440 Hz. Ne morate se zamarati s ovim podacima, ima mnogo linkova na YouTubu. Prema istraživanjima ovakva glazba djeluje umirujuće na bebu, a utječe i na razvoj mozga i živčanog sustava. Druga istraživanja kažu da vrsta muzike nije važna, ali da bebi svakako treba puštati muziku, pjevati joj ili pričati s njom.

Prvi pokreti

Izvor fotografija: pexels.com

Bebi znam nekad preko slušalica puštati relaksirajuću muziku. Nikad pre dugo desetak minuta i ne pre glasno. Uglavnom reagira. Nadam se da ta kuckanja nisu mama prestani s tom bukom. 🙂 Evo jedan od takvih videa, koji mislim da mu se sviđa.

 

 

Gdje riječi ne vrijede, glazba progovara. (Hans Christian Andersen)

I za kraj posta da se malo nasmijete, jedan proizvod koji mi je iskočio na temu puštanja muzike bebi. To je Babypod odnosno vaginalni zvučnik. Zvučnik prispojite na svoj smartphone i tako s njim upravljate. Pokazalo se da beba bolje reagira na zvuk koji dolazi ovim putem nego preko trbuha, a može se primjenjivati od 16. tjedna trudnoće. Začetnici ovog proizvoda su 2017. dobili Ig Nobelovu nagradu u kategoriji porodništvo. To je nagrada koja se dodjeljuje svake godine na Harvardu za istraživanja kojima se ljudi najprije smiju, a onda ih potaknu na razmišljanje. Ne znam kakvo je vaše mišljenje, ali ja sam zgrožena što sve neće smisliti. Cijena je oko 1100 kuna, prava sitnica. Na videu u nastavku pogledajte o čemu se točno radi. Baš me zanima kakvo je vaše mišljenje. 🙂

Drage mame razgovarate li sa svojim bebama u trbuhu?

Jeste im puštale muziku? Mislite li da je to dobro za njih?

 

Pusa i zagrljaj,

Buduća mama.

Svidio ti se post? Lajkaj ga ili podijeli prijateljicama 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.