Naših prvih 30. tjedana i pretrage koje vas očekuju do kraja trudnoće
Moja trudnoća,  Treće tromjesečje

Naših prvih 30 tjedana i pretrage koje vas očekuju do kraja trudnoće

28. tjedan trudnoće predstavlja ulazak u treće tromjesečje. Najzahtjevnije, ali i najuzbudljivije tromjesečje. Dan upoznavanja naše bebe sve je bliži i nekako su pomiješane emocije uzbuđenja i brige kako će to sve proći. U nastavku možete pročitati pregled naših prvih tjedana trećeg tromjesečja i popis svih pretraga koje vas očekuju do kraja trudnoće.

Trenutno sam u sredini 30. tjedna trudnoće. Trbuh se unutar par tjedana stvarno na očigled povećao. Lijep je, okrugao i izbočen prema naprijed. Sad ga već malo tko neće uočiti. 🙂 Bebač je po aplikaciji velik u prosjeku oko 40 centimetara s oko 1,5 kilograma (naš je sin na zadnjem pregledu u 28. tjednu imao 1,2 kilograma). Sad kad se pomiče više ne osjetim pokrete samo na jednom mjestu nego paralelno i lijevo i desno i gore i dolje. Lagano „škakljanje“ osjetim i skroz sa strane kod kukova.

Baš mi je fascinantno gdje stane tih četrdesetak centimetara, a još fascinantnije kako to malo biće živi i razvija se u mojoj maternici već punih sedam mjeseci. 🙂

U ovoj fazi beba je razvila već sve bitne organe za život. Sad još jača svoja pluća i prsni koš ima ujednačene ritmičke pokrete poput disanja. Mozak bebe brzo raste i postaje naboran, s obzirom na to da dobiva sve više moždanih stanica. Dlačice koje su do sad prekrivale tijelo polako nestaju, a raste bebina kosa. Dobivanjem na težini smanjuju se i bebini nabori na tijelu. Beba sad može otvarati i zatvarati oči. Oko 30. tjedna okreće se glavom prema dolje, mada su mi mame rekle da se beba u ovih 10 tjedana još okreće pa ovisi od pregleda do pregleda u kakvom će položaju biti.

Trenutno je važno u prehranu unositi dovoljno kalcija (važan je za bebine kosti), željeza (beba stvara zalihe željeza koje će trajati od 6 do 9 mjeseci) i bjelančevina (omogućuju zdrav rast stanica čitavog tijela).

Naših prvih 30. tjedana i pretrage koje vas očekuju do kraja trudnoće

Izvor fotografija: unsplash.com

Ulaskom u treće tromjesečje primijetit ćete da vam fizički sve aktivnosti postaju teže. Rastom bebe dolazi do ponovnog pada energije. Ono što će se pojaviti kod nekoga više kod nekoga manje je bol u leđima. O tome sam pisala nedavno u Facebook postu Bol u leđima u trudnoći. Kralježnica se mora nositi s novom težinom i maternice i bebe. Najbolje rješenje protiv boli u leđima je kretanje, lagane fizičke aktivnosti (šetnje, vježbice) i ne naprežite se previše. Znam da su blagdani i da bi htjeli da je sve blistavo čisto, da planirate skuhati par sljedova jela, ispeći hrpu kolača, ali opet treba pratiti ritam svog tijela i više odmarati, posebno popodne. U redu je potražiti pomoć ukućana, ne morate sve sama. 🙂

Ono što je još nekako specifična karakteristika ovog perioda je opća „šlampavost“. Znate ono kada vam sve ispada iz ruke, a s trudničkim trbuščićem nije baš jednostavno bilo što podići. Tu je i taj Trudnički mozak, o kojem sam također već pisala na Facebooku. Gubitak koncentracije, zaboravljivost i opća zbunjenost. Kuda sam krenula? Gdje su mi ključevi? Što sam ono htjela reći? Zna biti i smiješno i frustrirajuće istovremeno. Najbolje je jednostavno nasmijati se samoj sebi, proći će i to „drugo stanje“. 🙂

U ovom periodu emocije su mi ponovno podivljale. Pa imam dana kad sam euforično sretna zbog dolaska bebe, nakon toga imam dane kad sam neobjašnjivo tužna ili panično zabrinuta. Što još trebamo nabaviti? Što ako se beba rodi ranije? Kako će izgledati porod? Što ako muž zbog posla ne bude tad u Zagrebu? I ona pitanja s početka trudnoće: Jesmo li spremni biti roditelji? Kako ćemo mi to?

Takva zabrinutost i stres dovodi ponovno i do nesanice i neobičnih snova, kao na početku trudnoće. Jastuk za spavanje je i dalje moj najbolji prijatelj, ako ga niste nabavile na početku trudnoće mislim da je sada najbolje vrijeme. Kasnije će koristiti za dojenje, pridržavanje bebe ili kao ogradica za bebu.  Nadam se da je onaj koji ga je osmislio ovaj proizvod dobio neku nagradu za svoj „izum“. 🙂

Naših prvih 30. tjedana i pretrage koje vas očekuju do kraja trudnoće

Izvor fotografije: unsplash.com

Što se tiče pretraga u trećem tromjesečju, one su identične pretragama u prvom tromjesečju. Između 28. i 32. tjedna potrebno je ponoviti laboratorijske pretrage. To uključuje kompletnu krvnu sliku, broj leukocita u krvi, stanje željeza i hormona, kao i analizu urina i urinokulturu. Provjerava se da li je došlo do nekih promjena, kako bi se stiglo na vrijeme reagirati. Nemojte zaboraviti da bakterije mogu prouzročiti prerani porod. 

Između 32. i 36. tjedna također je potrebno provjeriti krv što se tiče krvne grupe i Rh faktora, u Zagrebu je to u Petrovoj. Dobila sam uputnicu za IAT – indirektni antiglobulinski test. Ako je ovaj test pozitivan, to znači razvoj antieritrocitnih antitijela, koje mogu dovesti do komplikacija u  trudnoći.

Nakon 35. tjedna trudnoće obaviti ćete prvi CTG, putem kojeg se provjerava bebina aktivnosti i spremnost na porod (u slučaju nekih komplikacija može se obaviti i ranije). Od 35. do 37. tjedna potrebno je napraviti i bris rodnice i perineuma na beta hemolitički streptokok. Ova pretraga je važna zbog samog poroda s obzirom na to da se bakterija može prenijeti na novorođenče i kod njega prouzročiti sepsu. Pa ako vam utvrde prisutnost ove bakterije prilikom poroda ćete primiti injekciju penicilinskog antibiotika.

Naših prvih 30. tjedana i pretrage koje vas očekuju do kraja trudnoće

Izvor fotografije: pexels.com

Od 37. tjedna trudnoće na preglede više ne idete kod svog ginekologa, nego u bolnicu gdje ćete imati porod. Tada pregledi postaju češći, svaka 2 do 3 tjedna. Ako prijeđete termin, u bolnicu se morate javljati svaka 2 dana do poroda.

Sad je najbolje vrijeme da pregledate popise za torbu za rodilište i nabavite potrebne proizvode. Onda ih otprilike 4 tjedna prije termina samo ubacite u torbu. O potrebnim proizvodima za rodilište već sam pisala u blog postu Torba za rodilište, a dosta smo raspravljale i na Facebooku. Nemojte čitati baš sve dezinformacije s interneta gdje su popisi beskonačni i mame pakiraju cijelu dječju sobu i hrpu lijekova. Najbolje je potražiti popis koji se odnosi baš na bolnicu u kojoj planirate roditi ili ispitajte mame koje su imale nedavno iskustvo poroda u toj bolnici. Poslije Nove godine objavit ću post s proizvodima koje sam spakirala.

Treće tromjesečje je period kada se treba opustiti i nekako psihički pripremiti za ono što slijedi. Pročitati neku dobru knjigu, istražiti na internetu sve što vas zanima o porodu i periodu nakon dolaska bebe. Iskoristite vrijeme i za spavanje. Kada dođe beba svima će nam faliti sna. 🙂

Ako još niste otiđite s partnerom na trudnički tečaj. Tamo ćete sigurno dobiti mnogo korisnih informacija i odgovore na pitanja koja vas još muče, što će vas smiriti. Mi ćemo u 1. mjesecu na tečaj, nadam se da ćemo stići prije nego dođe beba. Napisat ću kratak izvještaj kako nam se svidjelo i što smo novo naučili. 🙂

I to je ukratko to. Valjda ćemo do kraja ovog tromjesečja biti spremni za ono što slijedi. 🙂

Drage mame kakva su vaša iskustva iz trećeg tromjesečja?

Mame s iskustvom, je li istina da posljednji tjedni trudnoće traju beskonačno?

Meni je ovih 30 tjedana baš proletjelo. 🙂

Pusa i zagrljaj,

Buduća mama.

Svidio ti se post? Lajkaj ga ili podijeli prijateljicama 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)