Pretrage u trudnoći
Moja trudnoća,  Prvo tromjesečje

Prve pretrage i prehrana u trudnoći

Nakon što saznate da ste trudna i prođete sva raspoloženja, od početne euforije do beskrajne zabrinutosti i panike (ajme kako ću ja to!!), slijedi odraditi prve pretrage. Što vas sve od liječničkih pretraga očekuje u prvih 20 tjedana trudnoće pročitajte u nastavku.

Prošlo je već 10 dana od kada sam saznala da sam trudna. Što znači da smo sada oko 6. tjedna trudnoće. Nekako sam si cool s tom informacijom. Puno toga me naravno i dalje brine, ali idemo polako korak po korak.

Odmah na prvom pregledu dobila sam listu pretraga koje treba obaviti po tjednima. Nešto možete obaviti kod svog liječnika, a za nešto je potrebno ići u bolnicu. Hrpa uputnica na prvu me zgrozila i samo sam čekala da ih jednu po jednu riješim. Moja trudnoća je stvarno rano otkrivena, tako da sam i prve pretrage obavila u dosta ranoj fazi, bez posebnog stresa.

Za prvo tromjesečje osim odlaska ginekologu koji će vam potvrditi trudnoću, utvrditi otprilike trajanje trudnoće, napraviti papa test, čekaju vas još osnovne pretrage krvi i urina. Na svakom pregledu obaviti će vam i mjerenje tlaka i težine. Iza 12. tjedna slijedi utvrđivanje krvne grupe (Zagreb u Petrovoj), anomaly scan i kombinirali probir na Down sindrom. Posljednja pretraga nije obavezna, već ovisi o odluci trudnice. Do 20. tjedna potrebno je obaviti i briseve za spolne bolesti.

Na prvu svakoj trudnici je to hrpa informacija, treba to sve popamtiti gdje, kada, kako. Ali super je što su to podijelili u faze. Tako da svakih 4 do 5 tjedana kod ginekologa, a u među vremenu obaviti sve pretrage za taj period. Nije lako biti mama već sada, ali još uvijek sve obavljam sa smiješkom na licu. Super je kad si trudnica nema čekanja na red, prozvat će vas već za par minuta gdje god da dođete. 🙂

Već prve pretrage pokazale su probleme i narušile moju idealiziranu sliku trudnoće. Povišeni hormoni štitnjače i šećer što zahtjeva dodatne obrade u bolnici. Jako me to zabrinulo. Pogotovo kad čitaš tuđa iskustva i objašnjenja po netu. Posljedice mogu biti opasne, tako da na sve pretrage što ranije, nema potrebe čekati. Zanimljivo je kako se te vrijednosti u trudnoći promjene, kao i referentni okviri, tako da i naizgled dobar nalaz ispadne opasan. Sljedeći tjedan idem kod endokrinologa na pregled pa ćemo vidjeti.

I dalje sam u velikom strahu, sve mi je to novo, ali moj muž vječiti optimist kaže da će sve biti u redu i ja mu vjerujem. Ne znam kako ti muškarci imaju moć da u sekundi smire žensku dramu iako se i sami zapravo boje kako će sve ispasti. Bitno je kakvu osobu imate uz sebe i to najbolje vidiš u ovakvim situacijama.

par koji čeka dijete

Izvor fotografija: pexels.com, unsplash.com

 

Ako te tko istinski voli, to ti daje snagu, a ako ti koga istinski voliš, to ti daje hrabrost. (Lao Tse)

 

Što se tiče prehrane u trudnoći već na prvom pregledu sam dobila neke materijale za pročitati. U ovom periodu više nego ikada važno je piti puno vode i jesti redovito, nikako ne biti gladna. Kvaliteta prehrane u trudnoći jako je važna ne samo za nas mame nego i za razvoj naše bebe. U trudnoći treba jesti puno voća, povrća i cjelovitih žitarica. Mlijeko i mliječni proizvodi trebaju biti s niskim udjelom masnoća i treba jesti nemasno meso. Ribe su jako dobar izbor (iako ih osobno nikako ne volim) i to one s omega 3 masnim kiselinama – losos, skuša ili srdela.

Ne mogu reći da sam nešto posebno promijenila prehranu, inače se dosta zdravo hranim, jedem uglavnom jela spremljena kod kuće, a često jedemo i čušpajze, juhe. Ali da stalno jedem neke suhomesnate proizvode i doručak i večera se baziraju na sendvičima. Uvijek to nekako popravim jogurtom ili nekim napitkom. Zobene kaše i slično s voćem su mi ok, ali kako sam baš gladna u trudnoći, to mi dođe kao predjelo.

Izbjegavati treba kofein i alkohol. Alkohol sam odmah izbacila čim sam saznala za trudnoću, ali ne mogu se odreći kave. Popijem 2 male šalice dnevno, a kažu da je do 3 u redu. Isto tako pića s kofeinom izbjegavati, kao i slatkiše i grickalice (pošto volim grickalice, pronašla sam alternativu u sušenom voću i čipsu od banane). Isto tako ne jesti sirovo ili polu kuhano meso, ribu, jela od sirovih jaja.

Pušač nisam, osim pasivni uz muža pušača. Nemam problema s ljudima koji puše, štoviše često sam u društvu pušača. Ipak nema mi ružnijeg nego vidjeti trudnicu s cigaretom. Izlika smanjila sam na 5 dnevno, to jednostavno nije dovoljno. Ne mora vaša nerođena beba udisati taj dim, nije vrijeme za biti sebičan, a trudnoća ne traje dugo, iako se nekad tako čini.

Zdrava hrana

Izvor fotografije: unsplash.com

Od dodatnih stvari koje su se promijenile su svađe s mužem. Moram priznati da me malo peru hormoni i reagiram puno burnije nego inače. Trenutno sam prepirci s mužem zato što želi sve obavijestiti da će postati tata. Razumijem ga u potpunosti, ja nisam izdržala pola sata da nisam rekla svojoj kumi. Takva lijepa vijest, teško ju je čuvati za sebe. Ipak ne želim da se vijest prošiti odmah. Zašto? Zato što se bojim ovog početnog perioda. Uz to neki nalazi mi nisu dobri i odlazak specijalistu nije bez veze. Ne želim da se nešto desi.

Za sad znaju muž, moja kuma, moji starci i sestra. Morala sam im reći jel’ realno svaki dan sam kod doktora, nešto potvrđujem, dajem uzorak, dobivam nalaz. Živimo u istoj kući u različitim kućanstvima i nema mi smisla to skrivati. Ako nešto bude kome ću se prvom obratiti? Strogo sam im zabranila da bilo što kažu drugima i imam u potpunosti povjerenje u njih. Ne moram ni reći koliko su sretni, njihovo drugo unuče. Sestra je trudnoću prošla prije nešto manje od 2 godine, tako da dobro je imati frišku mamu u blizini, s uputama gdje što obaviti.

S druge strane moj muž još svojim roditeljima nije rekao. Da, ja sam kriva za to i nisam fer. Bojim da vijest neće ostati samo kod njih. Svi su euforični i sretni u takvim trenutcima i vijesti se brzo šire. A to niti jednoj mladoj mami ne treba. Kada mi potvrde na sljedećem pregledu da je sve u redu, onda ćemo im reći. (To je za koji dan). Iako bi ja najradije čekala do 12. tjedna, kada pređemo u drugo tromjesečje. Uz to ne volim takve velike vijesti govoriti preko telefona, uvijek je ljepše u živo.

Od kad sam saznala za trudnoću osjećam se nekako drugačije odraslije, zrelije, odgovornije. Počela sam se već sad ponašati  (pre)zaštitnički prema bebi. Valjda neću biti jedna od onih mama zmajica. 🙂

Drage mame kome ste vi prvo rekle za svoju trudnoću?

Jeste li izdržale do kraja prvog tromjesečja ili ste bile nestrpljive?

 

Pusa i zagrljaj,

buduća mama.

Svidio ti se post? Lajkaj ga ili podijeli prijateljicama 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)