Lukasove omiljene igračke
Proizvodi za bebu,  Recenzija proizvoda

Lukasove omiljene igračke

Postoji uzrečica koja kaže “Čovjek postaje najbliži sebi kada postigne onakvu ozbiljnost kakvu ima dijete dok se igra.” Lukas je nedavno navršio 10 mjeseci i obožavam ga promatrati kako se igra. Jako  se koncentrira, prima igračke u ruke, ispušta ih, pomiče, promatra i ne skida osmijeh s lica. Ponekad se igra sam, a ponekad mu paše moje društvo. Onda mi dodaje loptice i kockice da ih i ja ubacujem i slažem s njim. U nastavku vam donosim nekoliko Lukasovih omiljenih igračaka koje su primjerene njegovoj dobi.

Općenito igra je za djecu jako važna. Djeca kroz igru uče, istražuju, upoznaju sebe i svijet oko sebe. U ovoj dobi dijete usvaja različite vještine. Usavršava koordinaciju pokreta, grubu i finu motoriku i ako djetetu ponudimo pravu igračku u pravo vrijeme, možemo mu pomoći da radi na svojim vještinama.

Naravno puno igračaka i poticaja za djecu možemo izraditi i sami, ali o tome u nekom drugom postu. Kod nas je plastična prazna boca ili zatvorena posudica s rižom i dalje najveća zabava.

U naprijed želim napomenuti da ovo nije sponzorirani članak, riječ je o igračkama koje je Lukas dobio, ali mislim da su odlične za razvoj različitih vještina i sposobnosti. Ispod fotografija su linkovi gdje ih možete kupiti. Krenimo na igru.

Chicco zabavni stup sa slovima

Ovu igračku je Lukas dobio kao poklon od bake i djeda za 6 mjeseci. Igračka je primjerena za dob od 6 mjeseci do 3 godine. Sadrži 4 loptice, 6 dijelova koje slažete jedan na drugi u toranj i 4 donja dijela, puzilice koje čine postolje. Loptice ispuštate kroz toranj i izlaze kroz postolje.

U početku je Lukas sjedio pokraj tornja i igrao se s lopticama. Prvo su mu loptice ispadale iz ruke, pa je uspio držati jednu, pa dvije paralelno i lupkati s njima, sad se voli dodavati s loptama, a kada mu ispadne brzo puzi za njima. Kada je uspio samostalno ubaciti loptice u rupu to je bilo oduševljenje..sada već spušta jednu za drugom i stoji pokraj tornja. Neka nova perspektiva. Igra je odlična za razvoj logičkog razmišljanja i motorike i zapravo ju dijete prilagođava svojim mogućnostima. I da ako je slučajno toranj ostao preko noći, prvo što napravi ujutro je sruši toranj i onda se može početi lijepo igrati. 🙂

Izvor fotografija: pexels.com, Bubamara

Oribel Vertiplay – Radišan djetlić

Ovu igračku Lukasu je poklonila njegova teta, a primjerena je za bebače starije od 9 mjeseci. Prethodno smo razgovarale o tim igračkama i baš su mi se činile fora. Fora je u tome što se dijete igra stojećki. Igračku zalijepite za zid, ormar (tako smo mi) ili drugu glatku površinu u razinu koja mu odgovara dok stoji. Na ovoj verziji je zgodan djetlić koje dijete pomiče i on lupka i ima dvije vjetrenjače za okretanje. Najbolje od svega mi je upravo ta perspektiva, idealno za malce koji su u fazi ustajanja i hodaju uz namještaj. Kako navode na službenim stranicama ova je igračka prigodna za razvoj fine motorike, koordinaciju oko-ruka, razumijevanje uzročno-posljedičnih odnosa i za razvoj mašte i kreativnosti.

Ono što smo komentirale jedino je da bi dio koji se lijepi mogao biti možda malo deblji, riječ je o običnoj naljepnici. Za sada drži bez problema i ne guli se, ali vidjet ćemo s vremenom. Inače obožavam drvene igračke i najradije bi Lukasu kupovala samo takve (ipak prevladava plastika). Iz ove linije ima još više verzija za stariju djecu.

Izvor fotografije: Baby Center

Tooky Toy didaktička kocka Labirint

Ovu je igračku Lukas dobio od svoje druge tete na poklon. Ovo je zapravo nekoliko igračaka u jednoj, koje su odlične za razvoj koordinacije pokreta. Piše da je namijenjena za djecu od 18 mjeseci. Dijete može okretati kotačiće, pomicati likove kroz labirint, ubacivati oblike, provlačiti perlice. Lukas još ne može ubaciti oblike, ali kuži gdje ide koji pa mu pomognem, pomiče ove perlice na labirintu, vrti kotačiće i kockice..na ovakvim igračkama je zapravo fora pratiti njihov napredak. Sjećam se kako je nećak bio zbunjen takvom igračkom, ali i kako je jako brzo usavršio fine pokrete provlačenja i ubacivanja.  Sličnih kocki ima povremeno i u Lidlu.

Izvor fotografije: Abrakadabra

Zvučna slikovnica – Opipaj, osjeti poslušaj – Životinje

Nekako od prvih dana Lukasu nastojim čitati slikovnice. Krenuli smo sa šuškavom slikovnicom, a sada volimo one sa zvukovima i životinjama. U ovoj fazi zapravo slikovnice više listamo i imenujemo životinje i predmete u njoj.

Ovu knjigicu mu je kupila baka, a fora je zato što ima različite zvukove životinja i teksture koje dijete može dragati. U ovoj konkretno knjizi dijete može podragati  njušku peseka, mačkinu i majmunovu dlaku, medvjedov trbuščić, piceka ili mišića. Kada ih dijete podraga uključi se zvuk. Lukasu nisu svi likovi sjeli na prvu, tako da se bojao majmunčića, ali ga je s vremenom baš zavolio. Kod njega se zvuk najlakše aktivira, potrebno ga je samo poškakljati.

Koliko voli ovu knjigicu najbolje pokazuje to što dođe do ormara na kojem knjiga stoji i pokazuje prstom i kaže vu vu (to je znak za peseka koji je s prve strane). Onda lijepo sjednemo, listamo i dragamo životinje. Kad ju vratimo na policu onda se ljuti i obično ju moramo prolistati još koji put. 🙂

Izvor fotografije: leo.hr

Od ostalih igračaka Lukas voli sve što svira. I dalje su aktualne zvečke, medo koji svira, imamo ksilofon, mali plastični klavir s melodijama. Voli i autiće koje ili gura ili okreće kotače prstima, a voli i svog velikog plišanog Mikija kojeg stalno stiska i grize za nos. Tu su i različite male slagalice, kockice, provlačilice. Igramo se i vježbamo motoriku. Zbilja je pravo zadovoljstvo gledati ga dok se igra i kako je sve spretniji.

Sjećam se u početku kako smo imali tek koju igračku, sad odjednom ih se nakupilo jako puno. Boravak je krcat. Neke igračke koje su mu bile fora sa 6 mjeseci su mu jednostavno dosadile, odnosno prerastao ih je, a neke su tek sad postale fora. Veselim se fazi legića koja dolazi jako brzo. Za sada imamo par Mega Blocks kocaka. 🙂

Drage mame s čime se vole igrati vaša djeca?

Pusa i zagrljaj,

Buduća mama.

Svidio ti se post? Lajkaj ga ili podijeli prijateljicama 🙂