Boo & Boo Baby
Upoznajte brend

Upoznajte Boo & Boo Baby brend platnenih pelena

Prošli tjedan na Facebook stranici pokrenula sam temu platnenih pelena. Razvila se dosta zanimljiva rasprava. Bilo je mama koje su isključivo korisnice jednokratnih pelena. Bilo je i onih koje su oduševljene platnenim pelenama i ne bi ih mijenjale ni za što. Kako me zainteresirala tema platnenih pelena odlučila sam kontaktirati Boo & Boo Baby, brend platnenih pelena iz Pule. U nastavku vam donosim intervju s vlasnicom ovog brenda, gospođom Ivanom Hrvatin. Koja je sa mnom podijelila svoja iskustva s prodajom, ali i korištenjem platnenih pelena. Nadam se da će vam se intervju svidjeti i riješiti neke vaše dileme oko korištenja platnenih pelena.

Brend Boo&Boo Baby dolazi iz Pule. Sami počeci pod nazivom Tratinčica kreću početkom 2015. godine, no u 2017. s izlaskom na inozemno tržište naziv se mijenja u Boo & Boo Baby. Trenutno obrt zapošljava 3 kreativne mame. Za brend Boo & Boo Baby čula sam tek neki dan. Mama Morenica na Facebook stranici je spomenula ovaj brend (hvala!) koji me osvojio maštovitim dizajnom pelenica i svojom vedrom i opuštenom komunikacijom na njihovoj Facebook stranici Boo & Boo Baby – ex Tratinčica.

Pa upoznajte Boo & Boo Baby ekipu.

Tko stoji iza brenda Boo & Boo Baby i kako se rodila ideja o izradi platnenih pelena?

Moje ime je Ivana Hrvatin, mag. oec. , 37- godišnja majka dvije djevojčice. Nakon nekoliko godina rada u turizmu, za što sam se školovala, ljubav prema šivanju je prevladala.

Moja odluka da ću koristiti platnene pelene pala je kad sam ih prvi put vidjela, a to je bilo prije negoli sam uopće imala djecu u planu. Moja reakcija na ideju o modernim platnenim pelenama, koje su ekološke i prirodne, a ujedno i jednostavne za korištenje je bila čisto oduševljenje, a dobro se sjećam kako sam već tada pomislila kako mora biti divno znati tako nešto svojim rukama izraditi.

Za prvu kćer kupila sam platnene pelene ubrzo nakon što sam saznala da sam trudna, a nakon njezinog rođenja 2011. prvi put sam i sama sjela za mašinu.

Što se šivanja tiče sve što sam naučila, naučila sam sama, i od samog početka motivacija mi je bila upravo šivanje pelena. Malo pomalo, tijekom druge trudnoće izvještila sam se dovoljno da za drugu kćer sama sašijem nekoliko pelena. Svaka nova pelenica neizmjerno me veselila, i veseli me i dan danas.

Početak sasvim sigurno nije bio lagan, trebalo je malo ludosti i dosta hrabrosti za krenuti, no imala sam podršku supruga, a i grad Pula sufinanciranjem opreme za radionu pružio je potporu ovoj ideji.

Znači i sama ste koristila platnene pelene za svoju djecu?

Naravno, i kolegica Goga i ja smo za svoju djecu koristile platnene pelene, a Goga ih trenutno ponovo koristi s najmlađim članom obitelji, dvomjesečnim dječakom.

Ima li u Hrvatskoj dovoljno osviještenih mama koje koriste platnene pelene?

U Hrvatskoj ima iz godine u godinu sve više mama koje koriste platnene pelene. S globalnim porastom trendova korištenja ekoloških proizvoda općenito, roditelji se i kod nas sve lakše odlučuju na korištenje platnenih pelena.

Prodajte li i izvan Hrvatske?

Od početka 2017. god. prisutni smo i na njemačkom tržištu, puno pozornosti posvećuje se kvaliteti materijala i kvaliteti izrade, te stalnom unaprjeđenju proizvoda, što se sve više prepoznaje i trenutno se možemo pohvaliti da više prihoda ostvarujemo na inozemnom nego na domaćem tržištu.

Koje su sve po vama ključne prednosti korištenja platnenih pelena?

Ključna prednost platnenih pelena je svakako činjenica da su zdravije za dijete, zatim je tu ekološki aspekt – svako dijete za vrijeme svog pelenaškog staža u jednokratnim pelenama proizvede 1 tonu otpada, a i financijska ušteda je poprilična.

Boo & Boo Baby

Izvor fotografije: http://booandboobaby.com

Postoje li nedostaci korištenja ovih proizvoda?

Jedino što se može smatrati nedostatkom je činjenica da ih treba oprati i osušiti, radi se o dvije do tri mašine veša tjedno.

Od kada se mogu koristiti platnene pelene?

Platnene pelene mogu se koristiti od početka do kraja pelenaštva, dakle od rođenja do odvikavanja od pelena. Pelene su univerzalne veličine (OS= one size) i veličina im se prilagođava pomoću plastičnih drukera pa jedan set pelena pristaje od rođenja do odvikavanja

Koji je neki start paket za mame koje se odluče za platnene pelene? Koliko komada kojih proizvoda će nam trebati?

Ako se mame odluče na korištenje modernih oblikovanih platnenih pelena koje su ujedno i najsigurnija varijanta od početka do kraja pelenaštva tada preporučujemo 14 OS pamučnih pelena za dan, 6 OS bambusica za noć, 3 baby covera s duplim gumicama i 3 OS covera s duplim gumicama. Pelene su univerzalne veličine (OS= one size) i veličina im se prilagođava pomoću plastičnih drukera pa jedan set pelena pristaje od rođenja do odvikavanja. Za male bebe do 6 mjeseci je bitno da gumice zaštitnih gaćica lijepo prianjaju uz nogicu bebe kako bi se spriječilo curenje najčešće tekuće dojenačke stolice, te je zaštitne gaćice potrebno imati u dvije veličine.

 

Boo & Boo Baby

Izvor fotografije: www.facebook.com/platnenepelene

Koliko je početno novčano ulaganje?

Za ovakav gore opisani set pelena bit će potrebno izdvojiti 2.140,00 kn.

Međutim moguće je započeti korištenje platnenih pelena već s ulaganjem od 300 kn ako se roditelji odluče na korištenje sve popularnijih AI2 modela zaštitnih gaćica koje se mogu koristiti s raznim upojnim ulošcima ili s tetra pelenama koje uglavnom svi već imamo kod kuće.

Jeste računale kolika je ušteda korištenja platnenih pelena?

Ušteda kod korištenja platnenih pelena za jedno dijete je oko 5000 kn. Iste pelene mogu se koristiti i za drugo dijete, pa je tada ušteda i puno veća.

Od kojih materijala se izrađuju vaše pelene?

Pelene se izrađuju od pamučnih i bambus materijala, dakle na djetetovu kožu uvijek dolazi prirodni materijal. Zaštitne gaćice koje možemo ponuditi u nekoliko varijanti izrađuju se od PUL materijala, koji štiti djetetovu odjeću od vlage, ali ujedno diše. Zahvaljujući PUL materijalu temperatura u platnenoj peleni je do 2 stupnja niža nego u jednokratnoj peleni, a postoje indikacije da previsoka temperatura koja se događa kod djece u jednokratnim pelenama može utjecati i na plodnost u odrasloj dobi, posebno kod dečkiju. U više navrata dobivali smo potvrde liječnika da su platnene pelene zdravije za djecu.

Kako se održavaju vaše pelene? Puno mama ima dileme oko pranja, sušenja, mrlja koje ostaju i slično.

Pelene je dovoljno održavati pranjem na 60 stupnjeva s nešto smanjenom dozom praška i dvostrukim ispiranjem na kraju ciklusa pranja (kako bi se ostaci deterdženta dobro isprali). Povremeno pranje pelena na 90 ne škodi, sušilica se također može koristiti, dok je za zaštitne gaćice (covere) pravilo da se održavaju najviše na 60 stupnjeva i ne idu u sušilicu.

U slučaju da nakon pranja ostanu mrlje, treba pelene samo posunčati i UV zrake će ih izblijediti.

Kolika je trajnost pelena?

Ako se pelene suše na zraku, mogu potrajati za dvoje, pa ponekad i troje djece. Znamo da sušilica skraćuje vijek svemu, pa tako i pelenama, pa tako pelenice sušene u sušilici traju nešto kraće, sasvim sigurno dovoljno za jedno dijete tijekom cijelog razdoblja korištenja pelena.

Tko je zaslužan za odabir dezena? Zbilja su prekrasni.

Dezene biramo najčešće zajednički.

Izvor fotografija: http://booandboobaby.com

Boo & Boo Baby

Izvor fotografije: www.facebook.com/platnenepelene

Je li nužno koristiti kreme za njegu uz ove proizvode?

Uz platnene pelene nije potrebno koristiti kremice za pelenaško područje.

Gdje se mogu kupiti vaše pelene?

Pelene se mogu kupiti online putem webshopa ili osobno u radioni u Puli.

Osim platnenih pelena koje još proizvode imate u ponudi?

Osim pelena i pelenaških potrepština, imamo u ponudi još hlačice koje „rastu s djetetom“. S produženim podesivim pasicama u struku i nogavicama koje omogućuju da se hlačice nose kroz duži vremenski period nego što je to kod dječje odjeće uobičajeno, npr. M hlačice koriste se od 4 do 18 mjeseci. Osim toga hlačice imaju i zgodno proširenje na guzi da bi bilo dovoljno mjesta za platnenu pelenu.

Za djecu pored hlačica možemo ponuditi i podbradnjake, kapice, a u pripremi su i jednodijelne pidžamice.

 Izvor fotografija: http://booandboobaby.com

Za mame imamo u ponudi još menstrualne uloške i jastučiće za dojilje.

Koji je vama osobno omiljeni proizvod koji imate u ponudi?

To je teško pitanje, jer su nam svi proizvodi koje izrađujemo veoma dragi, to su naših ruku djela. Ja osobno izdvojila bih pelenu s bambusom kao meni najdraži proizvod.

Izvor fotografija: privatne fotografije vlasnice brenda, mini ekskluziva 🙂

Osim web shopa gdje se mogu vidjeti vaši proizvodi u živo? Imate u planu neke buduće sajmove?

U živo se pelene mogu vidjeti u našoj radioni u Puli, povremeno i na sajmovima, no dok je kolegica Goga na porodiljnom dopustu nemamo u planu sudjelovati na sajmovima izvan Pule.

I za kraj što bi htjeli poručiti mamama koje su još neodlučne oko prelaska na platnene pelene?

Mamama koje su još neodlučne preporučila bih samo da isprobaju barem jednom dnevni pamučni uložak i to iskustvo usporede s korištenjem jednokratnih uložaka i zapitaju se što bi radije nosile 24 sata na dan kroz dvije godine.

Hvala gospođi Ivani iz Boo & Boo Baby koja je izdvojila svoje vrijeme i odgovorila na pitanja. Bilo ih je stvarno mnogo. 🙂 Želim vam puno sreće u daljnjem radu i u osvajanju inozemnih tržišta.

Za više informacija o njihovim platnenim pelenama i ostalim zanimljivim proizvodima posjetite njihovu službenu web www.booandboobaby.com i Facebook stranicu Boo & Boo Baby – ex Tratinčica.Tamo ćete osim proizvoda pronaći i mnogo korisnih informacija o korištenju i održavanju pelena.

Nadam se da ste naučile nešto novo i da su vam odgovori pomogli u odluci o početku korištenja platnenih pelena. Ako imate još nekih pitanja pišite u komentarima pa ćemo se potruditi da dobijete odgovore.

Ovo je ujedno nova rubrika na blogu u kojoj planiram kroz intervjue predstaviti neke manje hrvatske brendove koji su izravno povezani s majčinstvom. Ako želite predstaviti svoj brend na stranici slobodno me kontaktirajte na blogbuducemame@gmail.com.

Drage mame kako su vam se svidjeli Boo&Boo proizvodi? Koji vam je najljepši dezen pelenica?

Jeste dobile ohrabrenje za korištenje platnenih pelena?

Pišite mi svoje dojmove. 🙂

 

Pusa i zagrljaj,

Buduća mama.

 

Svidio ti se post? Lajkaj ga ili podijeli prijateljicama 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)