Beba vođa dohrane
Bebina prehrana

Beba vođa dohrane ili BLW metoda

Jučer sam vam kao uvod u temu na Facebooku postavila dva pitanja. Jeste li čule za izraz Beba vođa dohrane odnosno za BLW (Baby led weaning) metodu i jeste li s dohranom krenule u obliku kašica ili s hranom u njenom izvornom obliku. Više od polovice mama čulo je za ovu metodu, ali za uvođenje krute hrane veći dio je ipak odabrao kašice. Što je to BLW metoda i koje su njene prednosti i nedostatci pročitajte u nastavku.

O prvim kašicama već sam pisala u Facebook postu Dohrana i prve kašice za bebe, a kako se ovaj post o BLW metodi nekako produžio, odlučila sam ga staviti na blog. Većinu informacija sam pronašla online, trudila sam se da su to koliko toliko provjerene informacije i iskustva koja se preklapaju, a tu su i neki moji osobni dojmovi. Ako znate nešto više o metodu i primijetili ste da sam nešto pogrešno napisala ili sam nešto zaboravila napisati javite pa ću ispraviti.

Ovim postom na blogu sam otvorila novu kategoriju – Bebina prehrana. U njoj ću dijeliti neka naša iskustva s hranjenjem, a možda se tu nađe i pokoji recept s omiljenom kašicom ili hranom koju smo isprobali. Kako Lukas prilično dobro napreduje u kilaži samo temeljem majčina mlijeka (svi kažu da je mali bucko) ne žuri nam se s dohranom, iako već neko vrijeme pokazuje interes za hranu dok mi jedemo. Prilično ga zabavlja to da mama žvače. Kada pedijatrica da zeleno svijetlo polako ćemo krenuti i onda će ova kategorija i više zaživjeti. Tako da sve u svoje vrijeme. 🙂

Beba vođa dohrane

Izvor fotografija: unsplash.com, pexels.com

Većina mama dohranu započinje s kašicama. Neke bebe ih jako brzo prihvate, ali postoje i slučajevi kada beba jednostavno ne želi biti hranjena (odbija kašice) i inzistira na tome da sama uzme hranu u ruke i jede. Uz pravilnu pripremu namirnica to je izvedivo, tada pričamo o BLW metodi.

Kada čujete izraz Beba vođa dohrane, možete pomisliti da beba sama bira hranu koju će jesti, što naravno nije točno. Specifičnost ove metode je to da se kruta hrana uvodi u originalnom obliku, bez miksanja i blendanja i da se beba hrani sama. Odnosno bebi se servira hrana kakvu konzumiraju i odrasli, ali u obliku malih zalogaja. Hrane se stavlja pred bebu i ona ju sama proučava i prinosi ustima ručicama, a kada je malo veća počinje se koristiti pribor. Na primjer umjesto kašice od kuhane mrkve, djetetu ćete dati da samo konzumira kuhanu mrkvu držeći ju u ruci. Beba sama bira količinu koju će pojesti i prestaje jesti kad je sita.

Ako ćete prakticirati ovu metodu, nikako nemojte krenuti s njom prije navršenih 6 mjeseci života. Jako je važno da je beba koliko toliko samostalna. Prije svega beba mora pokazivati interes za hranu, mora moći uspravno držati glavicu, samostalno sjesti, mora moći primiti hranu rukama i prinijeti ju ustima.

Beba vođa dohrane

Izvor fotografije: pexels.com

Što se tiče samih namirnica za BLW metodu su prikladne mekane namirnice, koje se tope u ustima i koje možete jednostavno narezati na komadiće. Prije davanja namirnice bebi isprobajte možete li ju jednostavno prožvakati. Namirnice treba pripremiti, oguliti, narezati na prutiće da budu odgovarajuće veličine, tako da kada ju beba prihvati s rukicom jedan dio viri van. Bebi je potrebno ponuditi raznovrsne namirnice i prilikom pripreme ne koristite začine.

Najbolje je krenuti sa sezonskim namirnicama koje su svježe, a i lako dostupne. Na primjer možete krenuti sa svježim voćem i povrćem, zatim uvesti ugljikohidrate, meso, žitarice i ostalo.

Kao prigodne namirnice navode se: avokado (neutralan okus), kuhana jabuka, zrela banana, mekane kruške, breskve, šljive, dinje, brokula kuhana na pari, tikvica kuhana na pari, kuhana bundeva, batat, krumpir, mrkva,  smeđa riža, kolačići od riže, kuhana jaja, kuhana piletina (isjeckana), kuhano crveno meso, losos ili druga bijela riba, pa čak i sitna tjestenina (ne prije 7.mjeseca). Mahunarke poput graha ili slanutka potrebno je zgnječiti vilicom. Vidite da su to zapravo manje više iste namirnice kao i za pripremu prvih kašica.

U originalno obliku djetetu nikako nemojte ponuditi velike komade hrane koji mogu prouzročiti gušenje. Na primjer grožđe, grožđice, sirovo povrće, orašasto voće, kokice, velike komade mesa, različite grickalice i gotove kekse. Također, treba izbjegavati sol, šećer, gljive, med.

Prve namirnice moraju biti narezane na skroz male komadiće i beba će ih za početak lizati ili sisati. Isto kao i kod kašica preporuka je uvođenje maksimalno dvije nove namirnice tjedno kako bi mogli pratiti bebinu reakciju na novu namirnicu i pojavu potencijalnih alergija.

Beba vođa dohrane

Izvor fotografije: pexels.com

Kao prednosti ove metode navode se vježba motorike i koordinacije, poticanje osjetila, dijete se upoznaje s različitim strukturama, bojama, mirisima i oblicima hrane, grade se dobre prehrambene navike, dijete jede samo i staje kad je sito, dijete jede hranu koju jedete i vi (naravno bez začina) i možete jesti zajedno. Kažu da upravo ti zajednički obroci razvijaju osjećaj pripadnosti i utječu na djetetov socio emocionalni razvoj i emocionalnu inteligenciju. Osim toga ovakvom prehranom jačaju se mišići jezika, obraza i usana što je preduvjet za jezično govorni razvoj.

Određena istraživanja koja su provedena nad bebama koje su hranjene ovom metodom kao dobre strane navode i bolje prehrambene navike kasnije u djetinjstvu, poput manje izbirljivosti i češće konzumacije voća. Također, bebe hranjene ovom metodom kasnije nisu imale problema s pretilosti (beba sama prestaje jesti kada joj je dosta). Međutim, važno je voditi računa o kvaliteti hrani koju bebi dajete, odnosno da prima sve potrebne nutrijente pa tako neki pedijatri za početak preporučuju kombinaciju BLW i kašica. Tako da ono što beba još ne može prožvakati (na primjer meso) ipak dobije u mljevenom obliku.

Beba vođa dohrane

Izvor fotografije: pexels.com

Kada sam malo pričala s frendicama ono što ih je brinulo kod ove metode je kako će beba tako jesti ako nema zube? Bez brige njihove desni su dovoljno jake da stisnu hranu (ako je vaše dijete ikad stavilo vaš prst u usta mislim da vam je jasno koliko je taj stisak jak), naravno hrana mora biti pažljivo odabrana ovisno o dobi djeteta, mekana i narezana. Druga je briga bila hoće li se beba udaviti s tom hranom. To zapravo i mene zabrinjava. Kažu da neće. Beba ima razvijene reflekse tako da ako joj nešto zasmeta ona će tu hranu refleksno izbaciti. Ipak pogledajte malo YouTube videe beba koje tek kreću s metodom, stalno se nakašljavaju i ne izgleda baš tako bezazleno. Iako je sve to dio učenja gutanja. Tako da dijete imajte uvijek pod nadzorom i birajte prilagođene namirnice.

Kada sam pričala sa svojom mamom, ona kaže da smo i sestra i ja kao bebe znale jesti rukama kuhano povrće i voće i to smo jako voljele. Tada se to možda nije nazivalo BLW metoda, ali to je nešto što dođe spontano. Nije čudno da beba želi sama primiti hranu, prinijeti ju ustima ili isprobati njenu strukturu. Kada je nećak imao oko 8 mjeseci samostalno je jeo mekanu krušku. Nije imao još zube, možda koji, ali je uspio isisati sok iz nje i malo se osvježiti i njemu je to bilo pravo zadovoljstvo i nije se dao smesti.

Lukas već sad pokazuje interes za hranu, promatra nas dok jedemo, a trenutno mu je i sve u ustima tako da davanje hrane tako nekako zvuči sasvim prirodno i spontano.

Beba vođa dohrane

Izvor fotografije: pexels.com

Osim toga neki kritiziraju metodu zato što izgleda kao da se beba igra s hranom, dosta je rasprčka, ima hrane po svuda. Generalno neuredno je. To i meni djeluje tako, ali bilo da krenemo s kašica ili s hranom u izvornom obliku ionako se moramo oboružati sa slinčekima i zaštitnim navlakama s obzirom na to da će u početku biti hrane po svuda. Beba uči i hvatati i žvakati i gutati to je proces pa kao i u svemu što učimo dijete treba biti strpljiv. 🙂

Neki će reći da je ovo pomodarstvo. Kod nas se o ovoj metodi govori tek unazad koju godinu kad je popularizirana knjiga „Beba vođa dohrane“. A trenutno su portali prepuni članaka na ovu temu. Knjigu još nisam pročitala, ali imam namjeru kad se približimo dohrani. Knjigu možete pronaći i u knjižnicama. Također, imate brojne Facebook i Instagram profile koji dokumentiraju napredak prehrane bebe ovom metodom. Osobno meni je jako drag My Cookstagram profil, s mamom koja je food blogerica i bebom koja koristi ovu metodu. Uvijek je ta hrana tako lijepo pripremljena, narezana i servirana da sam sigurna da bebač uživa.

Hoćemo li mi krenuti s dohranom na ovaj način ili uobičajenim kašicama još ćemo vidjeti. Zanimljivo je, ali kao i svaka metoda ima svoje prednosti i nedostatke. Zato me zanimaju i vaša iskustva.

Beba svakako mora naučiti samostalno žvakati tako da ako ste i krenuli s kašicama nakon par tjedana počinje im se nuditi i nešto krute hrane.

Drage mame kako vam se čini BLW metoda?

Mame koje ste krenule BLW metodom dohrane koje su namirnice vaše bebe prve isprobale i kakva su vaša iskustva?

Pusa i zagrljaj,

Buduća mama

Svidio ti se post? Lajkaj ga ili podijeli prijateljicama 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)