Siguran prostor za bebu
Korisne informacije

Siguran prostor za bebu

Čim vaša beba postane koliko toliko aktivna, uspije se samostalno okrenuti s leđa na trbuščić, počinje hvatati sve što joj je na dohvat ruke, a posebno kasnije kada počinje puzati, podizati se uz namještaj i raditi prve korake opreza s njima nikad dosta. Nezgode se dešavaju u djeliću sekunde tako da je o nekim stvarima važno promisliti u naprijed. U nastavku pročitajte na što treba obratiti pažnju kada je sigurnost malih beba u pitanju.

Pitanje sigurnosti beba i djece u našem domu jako je važno. Često nismo uopće svjesni opasnosti, dok se nešto ne dogodi, a nezgode se dešavaju. Bebači su aktivni, istražuju, sve ih zanima, a mi smo umorni, često ne skroz fokusirani i dovoljna je samo sekunda nepažnje. Kako bi ipak izbjegli male nezgode evo nekih savjeta za prilagodbu vašeg doma.

Siguran prostor za bebu

Izvor fotografija: unsplash.com

U fazi dok se beba počinje samostalno okretati (negdje oko 4 mjeseca) boravak na kauču više nije siguran. Nabavite odgovarajuću podlogicu za igru i bebu prebacite na pod. Njoj će biti ugodno i sigurno i imat će više prostora za igru i istraživanje. Podloge za igru možete pronaći u svim dječjim trgovinama. Mi smo se nedavno prebacili na pod i to nam je super. Lukas uživa, igra se i iako ne puže uspije se rukama i nogama odguravati, pomicati i rotirati. Kao da mu je to dalo dodatnu slobodu. Ja mogu bez straha skoknuti po nešto u drugu prostoriju.

Budite oprezni i prilikom spavanja. Najsigurnije je da dijete spava u kinderbetu. U Facebook postu Položaji spavanja, pisala sam kako je za bebu najsigurnije da spava na leđima. Međutim mogu reći da se od tada dosta toga promijenilo. U tom periodu Lukas je skroz mirno spavao, kako bi ga ostavila navečer, tako bi se i budio ujutro. Tako da nisam imala nikakve brige. Sad promjeni tisuću i jedan položaj. Budi se na trbuhu, u poprečnom položaju, s glavom tamo gdje su bile noge. Mi u kinderbetu imamo s tri strane zaštitnu navlaku i mislim da je to super stvar. S prednje strane su nam prečke dosta guste, tako da nismo kupovali one zaštitne spužve, ali mislim da i one jako dobro dođu zbog guranja ručica i nogu.

Siguran prostor za bebu

Izvor fotografije: unsplash.com

Ono što je također važno je da u blizini djeteta nema nikakvih sitnih predmeta na dohvat ruke. Mali istraživači taj čas nešto zgrabe i potrpaju u usta. Tako da gumbiće, novčiće, male igračku i slično pospremite na sigurno. Lukas recimo voli kod bake čupati lišće koje je odmah uz kauč i brzo ga strpa u usta, tako da pripazite i na sitne ili potencijalno otrovne predmete. Kada se dijete počinje samostalno kretati važno je da opasne tvari poput lijekova, deterdženata, kozmetičkih proizvoda nisu na dohvat ruke.

Ono što volimo raditi ujutro je ispijati kavu ili čaj, no u bebinoj blizini treba biti oprezan. Lukas jako voli čaše i šalice i hvata se za njih i vuče k sebi. Pripazite da beba ne može dosegnuti šalicu dok je nešto toplo u njoj. Ja jutarnju kavu ispijam dok se on igra na podlozi na sigurnoj udaljenosti. 🙂

Važno je voditi računa i prilikom kuhanja, ako ste same kod kuće dijete treba biti na sigurnom. Za sada dok još ne puže i ne hoda, može biti na podlozi za igru ograđena jastucima, kasnije kad je beba aktivnija puže ili počinje hodati opreza je potrebno još više. Tu može poslužiti vrtić za igru, a prostor oko pećnice možete nekako i ograditi.

Siguran prostor za bebu

Izvor fotografije: unsplash.com

Osim što ih je važno imati na oku, važno je isto tako prilagoditi svoj životni prostor kako bi bio siguran. Primjerice staviti poklopce na utičnice – one kao da su magnet za malu djecu. Vidjela sam da ih ima u dm-u i u Ikei za oko 15 kuna. Također, vrijeme je da hrpu kablova koje imate ispod radnog stola ili pored televizora nekako posložite i organizirate kako ih beba ne bi mogla počupati.

Ako imate ladice, mogu se kupiti blokatori kako ih dijete ne bi moglo samostalno otvoriti i na primjer penjati se na njih. Ladičare i manje ormare koji bi mogli pasti svakako fiksirajte na zid. Nikad ne znate što će im pasti na pamet. Opasnost su i oštri rubovi stolova i regala, pogotovo u toj fazi dizanja na noge. U Ikei ima zgodnih zaštita za tu svrhu, fora su mi ove kao šape.

Kad su nešto veći pripazite da ne mogu samostalno otvarati prozore i balkonska vrata. Osim kod izlaznih vrata za balkon ili terasu poseban oprez je potreban ako u stanu ili kući imate otvorene stepenice. Tu će dobro doći zaštitna ogradica i vrata. Njih osim u dječjim dućanima možete pronaći i u Bauhausu i sličnim trgovinama.

Drage mame mislite li da je vaš dom siguran za bebe?

Na što je po vama još potrebno obratiti pažnju?

Pusa i zagrljaj,

Buduća mama

Svidio ti se post? Lajkaj ga ili podijeli prijateljicama 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)