Kako sačuvati bebine uspomene
Kreativni kutak

Kako sačuvati bebine uspomene

Kako brzo rastu. Rečenica je koju stalno slušam, ali i jako često izgovaram od kada sam mama. Još jučer Lukas je bio mala beba koja me nepomično promatrala svojim velikim plavim očima. Danas je mali, aktivni, svojeglavi dječak koji puže, hoda uz namještaj i polako ide prema svom prvom rođendanu. Ponekad bi jednostavno htjela zaustaviti vrijeme i uživati u ovom predivnom periodu. Upravo zato nastojim zabilježiti svaki važan trenutak u njegovom životu. Ideje kako sačuvati uspomene na važne trenutke u životima vaših bebača pronađite u nastavku.

U rubrici kreativni kutak, već sam objavila jedan post Kako sačuvati prve bebine fotografije. Radilo se o prvim fotografijama s ultrazvuka. Ako ste trudnica i još uvijek razmišljate kako pohraniti prve fotke s ultrazvuka, možda u članku pronađete koju ideju. Puno trudnica vodi i svoj trudnički dnevnik i tamo upisuje prve bebine pokrete i druge anegdote iz trudničkih dana. Trudničke dnevnike možete kupiti gotove u trgovinama, a možete ih i napraviti same, dovoljna je obična bilježnica i malo mašte. Ja sam imala svoj digitalni dnevnik trudnoće (ovaj blog). 🙂 Sve članke o mojoj trudnoći i aktualnostima iz tih trudničkih dana imate u rubrici Moja trudnoća.

Sad kad je bebica već tu svaki dan je prepun dogodovština. Prvo puzanje, prvo hodanje, prve riječi, prva papica, sve je to još aktualno i friško u glavi. No, s  vremenom se te stvari ipak zaborave. Zato su tu neki „čuvari uspomena“ – zapisi, fotografije, omiljeni predmeti. Evo nekih ideja kako sačuvati te važne trenutke od zaborava.

Prvi prijedlog je ispunjavanje radosnice. Te male šarene knjižice koje imaju mjesta za dopisati najvažnije trenutke u bebinom životu – prvi zubi, prvi koraci, prve riječi, omiljena igračka..sve će te informacije naći mjesto u toj knjižici, a kad ju obogatite fotografijama vrijednost joj je još i veća. Mi imamo našu Angellum radosnicu. Priča započinje s mamom i tatom, upoznavanje, zaljubljivanje, vjenčanje, zatim slijedi dio o trudnoći i svim važnim događajima u životu našeg Lukasa. Ova radosnica je za prvih 10 godina što mi je super. Prekrasna i vrijedna uspomena koju uvijek rado prelistam i neprestano nadopunjujem s novim aktualnostima.

Kako sačuvati bebine uspomene

Izvor fotografija: unsplash.com

Drugi prijedlog je izrada fotoalbuma ili fotoknjiga. U današnje digitalno vrijeme fotografije su dostupnije nego ikad, većina ima pametne telefone s kojima svakodnevno fotografiramo naše malce i dijelimo ih s obitelji i prijateljima. Teško da će nam nešto promaknuti. No nažalost velika većina ne razvija te fotografije i one ostanu jednostavno na mobitelima i računalima, što je prava šteta. Razmislite za 5 ili 10 godina koliko ćete tih fotografija imati dostupnih?

Moji su roditelji bili jako ažurni s fotografiranjem i imam kod kuće stvarno mnogo albuma s fotografijama iz djetinjstva. I to mi je prekrasno. Fotografije nisu samo čuvari uspomena, oni su dokument vremena. Vidimo kako se živjelo, kakve su bile igračke, što se pilo i jelo, kako smo se oblačili.  Sjećate se onih velikih torti s bebama? Bez fotografija to bi se zaboravilo. Moj tata je imao i video kameru tako da su neke snimke prebačene i na laptop.

Ja sam Lukasu napravila album, foto-knjigu za prvih 6 mjeseci i tako planiram i za sljedećih 6. Unutra su svi važni događaji, od prve fotke iz bolnice do druženja s obitelji i prijateljima, prvih izleta i ljetovanja. Super su mi te stranice gdje si sami možete napraviti fotoknjigu. Od korica do svakog detalja odabirete sami. Većina sad može ubaciti i kod s video sadržajima. Također prekrasna uspomena.

Kako sačuvati bebine uspomene

Izvor fotografije: unsplash.com

Omiljene fotografije možete naravno i razviti i staviti u okvire u vaš dom. Uvijek nekako volim te obiteljske fotografije, one daju toplinu svakom domu. Zgodna fora su i okviri i plakati s podacima o rođenju bebe – datum rođenja, težina, visina, bebina prva fotografija. Ako malo prelistate Facebook ili Instagram, vidjet ćete jako puno kreativaca koji su iz ovih ideja napravili pravi mali biznis.

Sljedeća ideja je kutija uspomena. Ponekad ćete željeti sačuvati neke konkretne stvari koje povezujete uz svoju bebu. Na primjer narukvicu iz rodilišta, prvu bebinu odjeću, dekicu, omiljenog medvjedića, cipelice, dude. To sve možete pohraniti u neku ukrasnu kutiju i stvoriti pravi mali vremeplov.

Kutiju uspomena možete organizirati i po mjeseci u neke fajlove, znači pisati aktualnosti od svakog mjeseca i priložiti fotografije koje vežete uz taj mjesec. Napisati neku poruku vašem bebaču. Dajte mašti na volju.

Uspomene po mjesecima možete čuvati i na e-mail računu – ipak smo u digitalnom dobu. Jedna mama mi je rekla da je otvorila e-mail račun svom bebaču i redovito mu  šalje mailove. Također zgodan način čuvanja uspomena i aktualnosti, dijete dobije vrlo iskrene i aktualne poruke. Neki oblik digitalnog dnevnika.

Da ne zaboravimo koliko su bili mali tu su i modeli za otisak dlana ili stopala. Setova ima za kupiti u jako puno trgovina. Mi smo otisak rukice i stopala ostavili u radosnici. Malo smo se igrali s temperama. Već sad ih je prerastao. 🙂

Kako sačuvati bebine uspomene

Izvor fotografije: unsplash.com

Super fora za mame kreativke koje su vješte u šivanju je izrada popluna od prve dječje robice. To je već level pro.

Kad su djeca već malo veća i počnu crtati, svakako sačuvajte koje bebino umjetničko djelo. Zgodne ideje koje sam pronašla online su izrada nakita ili privjeska za ključeve u obliku dječjeg crteža. Ili izrada plišanca u obliku dječjeg crteža. Ovu opciju sam vidjela na Ikeinim stranicama. Ikea svake godine odabire nekoliko crteža i od njih izrađuje igračke koje idu u masovnu proizvodnju. Jako fora, radovi su toliko kreativni i posebni. Zamislite da izmišljen lik vaših malaca oživi.  🙂

Tu ću stati s idejama. Nadam se da sam vas potaknula na razmišljanje i da su vam došle neke nove ideje kako ćete sačuvati vaše omiljene uspomene.

Drage mame kako čuvate/bilježite bebine uspomene?

Pusa i zagrljaj,

Buduća mama.

Svidio ti se post? Lajkaj ga ili podijeli prijateljicama 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)