Briga za male zubiće
Majčinstvo

Briga za male zubiće

Prije nekog vremena jedna mama me zamolila da otvorim temu dječjeg zubara. Kako sami tada nismo imali iskustva, trebalo je neko vrijeme da natipkam post. U nastavku vam donosim naše iskustvo s prvim posjetama zubaru, kao i iskustvo s pranjem zubića. 

Razviti kod djeteta dobre navike redovitog pranja zubi već u ranom djetinjstvu, kao i umanjiti strah od zubara, važno i korisno za cijeli život. Krećemo s brigom za mliječne zubiće, a zatim kad jednom stignu sve usvojeno bit će korisno i za trajne.

Prema onome što sam pročitala na internetu preporuka je prvi put otići kod zubara dok su zubići još zdravi, a najkasnije nakon što niknu svi mliječni zubići (s oko 3 godine). Nisam stručnjak o temi tako da vam mogu ispričati samo naše iskustvo i ono što smo čuli od naše zubarke.

Lukasova prva posjeta zubaru bila je prije nekoliko mjeseci s tri napunjene godine. Nekako mi se ranije činio pre mali. Odvela sam ga kod zubarke kod koje i ja sama idem i u koju imam povjerenja. Zubarka mi je rekla da smo mogli slobodno doći i ranije, pošto djeca već ranije znaju imati pokvarene zubiće. Srećom sa zubićima je sve bilo u redu.

Prvi put bilo je malo straha tako da nije htio ući u ordinaciju nego je zubarka brzinski pregledala zubiće u čekaonici. Kad ga je tata pitao što je zubaka radila rekao je ponosno da mu je zubarka popravljala zubiće. Zapravo jedva je zinuo, ali za njega je to bio prvi veliki korak. 🙂

Briga za male zubiće
Izvor fotografija: pexels.com

Između dva pregleda puno smo pričali o zubarima, što oni rade, danas ima tih tematskih videa koji pomažu razbiti strah od zubara i ističu važnost redovitog pranja zubića (tipa Vlad I Niki), a u doktorskom setu ima i ono stakalce za pregled zubića pa nam ih pregledava. Kad sam mu najavila da ćemo opet ići malo kod zubara rekao je da se boji. I to je skroz u redu I normalno. Rekla sam mu da će teta samo pogledati zubiće i da će ga pitati jel pere redovito zubiće. I dalje nije bio oduševljen. 🙂

Kod drugog dolaska već je poznavao prostor I znao je gdje je kutak za djecu. Nakon što smo složili slagalice I prolistali knjigice nestrpljivo smo čekali prvi ulazak u ordinaciju. 

Ušao je hrabro, simpatična sestra je bila velika pomoć posebno kad su isprobali kako se cool zubarski stolci mogu podizati i spuštati. Doktorice se malo sramio, ali je ipak pokazao zubiće. Mentol pasta mu se nije svidjela.

Preporuka zubarke je da se dođe 3-4 puta godišnje s djetetom na ovakav pregled čisto da se malo upoznamo i da kad jednom se zubić pokvari ne bude straha. Na izlasku je dobio medalju za hrabrost s omiljenim Jurićem!

Briga za male zubiće

Izvor fotografije: pexels.com

Ne sjećam se točno kad smo krenuli s redovitim četkanjem zubića, uz par prvih pregrizenih četkica sada konačno i četkice traju dulje, a i samo četkanje. Navečer redovito peremo, a ujutro prije vrtića je još borba, ali trudimo se. Lukas pere sam, ja samo malo pogledam ili ga podsjetim da treba oprati i gornje zubiće.

Neki dan sam na Instagramu podijelila našeg pomagača za redovito četkanje  “Oral-B magic timer”, možete besplatno preuzeti aplikaciju s par disney likova. U 2 minute dok četkate zubiće, na ekranu se četkicom čisti slika. Kao nagradu dobiva pola zvjezdice za jutarnje pranje i pola za večernje. Nama daje dobru atmosferu kod pranja i stvarno smo puno redovitiji. Često peremo i nekoliko puta po te dvije minute.

Htjela bi napomenuti da ovo nije plaćena reklama, ali možda i vama pomogne za motivaciju. ?

Drage mame kada ste vi bili prvi put kod zubara s djecom?

Peru li vaši redovito zubiće ili se borite s četkanjem?

Pusa I zagrljaj,

Mama Željka

Svidio ti se post? Lajkaj ga ili podijeli prijateljicama 🙂