Lukasova prva četiri mjeseca
Majčinstvo

Lukasova prva četiri mjeseca

Postove iz trudničkih dana rado čitam da se prisjetim kako je to bilo, a postovi iz kategorije majčinstvo su mi super za pratiti Lukasov napredak. Od posljednjeg ovakvog posta Lukas je stvarno napredovao, osim što je narastao i postao nešto teži jako je napredovao u motoričkom smislu. Od bebe koja mirno leži, plaće i papa pa do male aktivne bebe, koja se već prilično brzo okreće s leđa na trbuh, prima igračke i grli svog medu. Jako je nježan za jednu bebu. Što je novo kod nas pročitajte u nastavku.

Volim ove osobne postove. U početku sam ih pisala svakih par tjedana. Prva dva mjeseca su bila zbilja turbulentna i bilo je jako puno sadržaja. Ako još niste, možete pročitati postove iz kategorije Majčinstvo: Naših prvih mjesec dana, Šest velikih tjedana i Lukasova prva dva mjeseca. Sada su ti osobniji postovi nešto rjeđi, ali to ne znači da se s Lukasom ništa ne dešava, da pače. Vi koje me pratite na Instagramu znate da je kod nas uvijek zabavno, a ova bucmasta beba ne skida osmijeh s lica. 🙂

Ulaskom u 4.mjesec obavili smo još jednu posjetu pedijatrici. Lukas sa svoja 4 mjeseca ima već 7300 grama, pravi je mali bucko, i 64 centimetara. Što znači da je u 2 mjeseca narastao za 5 centimetra. Veličina 62 izašla je iz upotrebe i sad kombiniramo veličine 68 i 74. Ide to jako brzo. 🙂

Lukas je primio i 2 redovna cjepiva. Drugu dozu onog miksa cjepiva i cjepivo protiv pneumokoka. Primio ih je isti dan, tako da je imao točkicu s obje strane. Prošlo je dobro bez puno suza i nije bilo nuspojava. Osim toga cijepili smo ga i protiv Rota virusa. U kratko Rota virus prouzročuje jak proljev, visoku temperaturu i povraćanje što je osobito opasno za djecu do 2 godine kada je veća mogućnost dehidracije. Pričali smo o tome na Facebooku. Ono što nisam znala je da je cijena samo jedne doze 500 kuna, a cjepivo se prima u dvije pa vodite računa o tome. Ovo cjepivo se ne prima putem injekcije već se radi o otopini koja ide na usta. Lukasu nije bilo fino, ali je uspio nekako popiti, drugu dozu će primiti prije 6.mjeseca života. 🙂

Izvor fotografija: unsplash.com, pexels.com

I dalje imamo svoje neke dnevne rituale kojih se držimo. Dnevne šetnje, sad to ovisi o tome koliko je vani vruće, pa nekad idemo ujutro, a nekad kasno poslije podne. Kupanje navečer oko 8, ako je jako vruće svaki dan, ako ne svaki drugi, nakon toga hranjenje pa spavanje. Isključivo smo još na dojenju, a kako prilično dobro napreduje u kilaži ne žurimo se s uvođenjem krute hrane. Ako sve bude po planu krenut ćemo sa 6 mjeseci, taman kad stignemo s mora. Već sam nabavila neke stvari za hranjenje i jedva čekam napraviti post na tu temu. 🙂 Lukas baš pokazuje interes za hranu i piće, obožava šalice, čaše i boce, a kad nešto jedemo promatra s guštom. Bit će to pravi mali gurman.

Lukas je i veliki je brbljavac. Stalno ispušta neke zvukove. Neki zvuče kao mama, tata, ali nije to još to. Po novome i jako puno slini i belji se (to ga je tata naučio). Kaže sestra kod pedijatrice da su to sigurno zubi i da ga svrbe desni. Malo je i nervozniji zbog toga, no još nema bijelih točkica u ustima na vidiku. 🙂 O ovoj temi sam pisala neki dan na Facebooku pa pročitajte savjete i iskustva drugih mama.

Što se tiče spavanja, Lukas već neko vrijeme uspijeva odspavati cijelu noć u komadu. Zaspi oko 10 navečer, a probudi se ujutro oko 7 kad se tata sprema za posao, što je stvarno odlično. Iznimka su faze skokova u razvoju kad malo lošije spava i nervoza je veća, o tome ste mogle čitati u postu Čudesni tjedni. Jedina promjena je to da se i po noći vrti pa me više ne dočeka u istom položaju kao što sam ga ostavila. Jutros se probudio na trbuhu u poprečnom položaju, tako da s njim trenutno opreza nikad dosta. 🙂

Lukasova prva četiri mjeseca

Izvor fotografije: pexels.com

Što se tiče njegovih vještina. Prvi okret na trbuh napravio je prije skoro mjesec dana, ponovio ga je svega dva puta i onda ga to više nije zanimalo. Zato su ulaskom u 4.mjesec u fokusu samo okreti. Jako je uporan i vježba stalno, ponekad uz glasne krikove (tako si pomaže), a ponekad u tišini. Tako je ponosan nakon samostalnog okreta obavezno osmijeh od uha do uha.

Kad leži na trbuhu bez problema dohvati i igračku ispred sebe. Ako ne može onda kao da pokušava puzati, rukama kuži da idu jedna pa druga, ali noge ne surađuju. 🙂 Nije još niti vrijeme za to. U ovoj fazi ne smijem ga ostaviti samog na kauču, u sekundi se prebaci na trbuh pa bi se mogao vrlo brzo odsklizati na pod.

Trenutno Lukas ima nekoliko omiljenih igračaka. Kad ga držim u rukama onda im se smješka. Osim sjedalice za bebe na kojoj vise Lisica i Medo, jako voli zvečku dabra, plavog medvjedića koji svira i veliku lopta zvečku koja ima trakice koje može hvatati. Toliko je slatko kako grli svog medu.

Lukasova prva četiri mjeseca

Izvor fotografije: unsplash.com

Posebno mi je bilo zanimljivo kad mu je baka čitala priču, pa je rukama hvatao stranice slikovnice. Kaže mama da se interes za čitanje stvara od najranijih dana, a njemu se knjigice baš sviđaju.

Osim toga obožava fotke beba. Tome se uvijek jako razveseli. 🙂

Drage mame s čim se vaše bebe vole najviše igrati?

Čitate li slikovnice svojoj djeci?

Pusa i zagrljaj,
Buduća mama.

Svidio ti se post? Lajkaj ga ili podijeli prijateljicama 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.