Odvikavanje od pelena - naše iskustvo
Majčinstvo

Odvikavanje od pelena – naše iskustvo


Lukas više ne nosi pelene. Prošlo je već skoro 2 mjeseca od našeg uspješnog odvikavanja. Nakon hodanja i razvoja govora ovo mi se čini kao taj neki treći veliki korak u odrastanju. Odjednom su to veliki dječaci i djevojčice koji ne nose pelene. Kako je izgledalo naše iskustvo i koji su moji savjeti za vas koje to tek čeka pročitajte u nastavku.

Već neko vrijeme Lukas je počeo pokazivati interes za skidanje pelena. Počeo je pokazivati da mu je pelena puna ili bi ju sam počeo otkapčati. Često bi i nas pratio na wc da vidi šta mi to tamo radimo. Ujutro se budio sa suhom pelenom tako da bi prije vrtića išao na tutu ili wc. Ljeto je nekako najidealnije vrijeme za odvikavanje od pelena. Lijepo je vrijeme, djeca ne nose puno slojeva odjeće, a roditelji su na malo dužem godišnjem. Za odvikavanje od pelena mislila sam pričekati godišnji, ali Lukas je bio taj koji je pokrenuo „ranije“ odvikavanje.

Jedan petak došao je kući iz vrtića i rekao je mama ja ću ići na tutu. Kako je on bio jedan od najmlađih u grupi već mi je neko vrijeme pričao kako njegovi mali prijatelji idu u vrtiću na tutu. Čim je obavio rekao je: mama išao sam na tutu kao Kiara. To mu je bilo jako fora. Tutu u pripremi smo imali već od prvog rođendana. Lukas ju je više nanašao i sjedio na njoj kao na fotelji. Tek tu i tamo nešto obavio. Na početku ljeta kupila sam i set gaćica sa psićima čisto da ih imamo kod kuće kad bude vrijeme. Njih je nosio po doma svega par puta zbog Chasea i Marshalla i onda rekao da hoće pelenu.

Nakon što je obavio tutu taj petak i cijeli vikend više nismo vraćali pelenu. Nisam ju vraćala niti po noći (baš zbog te po noći suhe pelene). Cijeli vikend se sveo na ispitivanje: Moraš na tutu? Jesi obavio? Dobra je stvar što nakon par dana već skužiš otprilike koliko često dijete mora obaviti tako da je onda lakše.

U ponedjeljak ujutro kad smo kretali u vrtić vikao je da on neće na wc ili tutu da hoće pelenu. Kako smo se žurili nakon 3 dana uspješno „bez pelene“ vratila sam pelenu za vrtić. Nemojte to raditi. Kao najvažniji savjet navela bi dosljednost – ako ste skinuli pelenu skinuli ste ju. Nema sad ću je vratiti je l’ je meni tako zgodnije dok idemo u vrtić ili da mi se slučajno ne popiški po putu. A popodne ću mu opet skinuti kad smo doma i tako u krug. Nakon tog skidanja/vraćanja pelene bio je skroz zbunjen i stalno su mu se dešavale nezgode je l’ više niti sam nije znao kad ima pelenu ili kad nema.

 Odvikavanje od pelena - naše iskustvo

Izvor fotografija: unsplash.com

U tom tjednu igrom slučaja se prehladio i ostao kod kuće. Odlučila sam da čim mu bude malo bolje skidamo pelenu skroz i to je to. Prvi dani su bili temperatura i nisam ga htjela gnjaviti još s pelenicom. Znala sam da je spreman samo nam treba par dana da se sve posloži. I tako je i bilo. Tih par dana kod kuće su mu bili taman da počne sve obavljati na tutu. Znao mi je reći kad treba ići i sve ostalo, ali onda se vratio u vrtić.

Odmah smo se pohvalili teti da Lukas više nema pelene. Teta je bila jako sretna i Lukas ponosan, ali taj prvi dan u vrtiću odbio je uopće ići na tutu. Znači od kad sam ga ja odvela ujutro u vrtić do kad ga je tata pokupio on nije obavio ništa. Muž dolazi zabrinut doma, daj odmah tutu dijete nije htjelo ništa obaviti u vrtiću. Tete su bile zbilja krasne u toj prilagodbi. Poticale su ga, bile s njim, ostavile ga samog, ali on je trpio dok nije došao doma. Puno smo pričali s njim i s tetama, ali trebalo mu je vrijeme da se oslobodi. Svaki dan je bilo sve bolje, a do kraja tjedna je sve obavljao i tražio kao i doma. I pričao mi je kako je išao skupa s Nikom na tutu. 🙂

Od toga je prošlo skoro 2 mjeseca i čini mi se kao daleka prošlost. Sada moje dijete više ne ide niti na tutu – kakva tuta, on ide na wc. I to bez onog nastavka i sam kasnije pusti vodu. Još mi kaže: “Mama makni se, odi u sobu” ili “Mama ti sjedi tu i čekaj me”. A i mi smo već zaboravili kako je to prematati pelene. 🙂

Još neko vrijeme imali smo problem s odlaskom na tutu izvan kuće ili vrtića, ali sada je i to sve ok. Sjeti se na vrijeme i najvažnije hoće ići ne trpi dok ne dođe doma.

Ono što bi izdvojila iz našeg iskustva i iskustva mama koje poznajem je sljedeće:

Odvikavanje od pelena - naše iskustvo
Izvor fotografije: unsplash.com

Dijete će vam pokazati/reći da želi samo ići na tutu/wc i da je spremno skinuti pelenu. Od vaše prijateljice dijete je već skinulo pelenu, a vaše još nosi pelenu. Najgore su mi te usporedbe. Svako dijete ima svoj ritam. Netko je prije puzao, netko je prije hodao, netko je brže propričao, a netko skinuo pelenu. Nemojte nepotrebno požurivati dijete je l’ to samo znači da će odvikavanje trajati duže. To je onda samo frustrirajuće i za dijete i za roditelje. O nekim znakovima da je dijete spremno sam pisala u Facebook postovima Odvikavanje od pelena i Kada je vrijeme za odvikavanje od pelena pa pročitajte na likovima.

Oboružajte se sa strpljenjem. Da 2 dana će ići super i bit ćete jako sretni i ponosni, a onda nezgoda za nezgodom i kakica po svuda. To je tako. Traje neko vrijeme i onda kao da se desi klik i sve se posloži i počinje funkcionirati. Pripremite se i na puno razgovora o kakici i svemu ostalome. 🙂

Puno ohrabrivanja i bez posramljivanja. Mi smo mislim bili čak previše euforični pa smo pljeskali i slavili svaku uspješno obavljenu nuždu, ali s druge strane nismo u nijednom trenu dijete posramili. Hajdemo se brzo presvući i idemo dalje. Bez drame.

Opremite se s puno donjeg rublja. Mi smo kupili dva seta, što nam je bilo taman i za kod kuće i puno „rezerve“ za vrtić. Bez obzira na to veš mašina je radila skoro svaki dan. 🙂

Najvažniji savjet budite dosljedni, ako ste krenuli s odvikavanjem, nemojte 5.dan vratiti pelenu zato što je vikend i baš ste krenuli na izlet ili je vama zgodnije je l’ idete kod prijatelja pa što ako se tamo nešto desi. Ako se desi desi se, sve je to ok i sve je to dio odrastanja. 🙂

Za kraj svima koje tek čeka ova avantura želim puno sreće. 🙂 Oni su sami najponosniji kad skinu pelene. “Ne ne mama, ja nemam pelene, ja nosim gaće.” 🙂

Drage mame jeste li vi maknuli pelene ovo ljeto?

Kako je prošlo vaše odvikavanje?


Pusa i zagrljaj,
Mama Željka.

Svidio ti se post? Lajkaj ga ili podijeli prijateljicama 🙂