Velikih 6 tjedana
Majčinstvo

Šest velikih tjedana

Danas je točno šest tjedana od kad je Lukas došao na svijet. U ovom periodu sam puno naučila i o svom djetetu i o sebi. Svaki tjedan s njim je nešto lakši, a uz njegove nove vještine i sve zabavniji. U nastavku pročitajte kako je izgledalo naših prvih šest tjedana i što je aktualno kod nas.

U ovih 6 tjedana osim psihičkog i fizičkog oporavka, počeli smo hvatati neki dnevni ritam. Spavanje, hranjenje, vrijeme za igru, sve polako dobiva svoj raspored. Samim time lakše mi se organizirati i napraviti nešto za sebe. Sad već lakše raspoznajem i njegov plač. Znam da svako plakanje nije – mama gladan sam. Nekad je gladan, nekad ga treba presvući, nekad su tu grčići (crveno lice, glasno plakanje), a nekad samo želi malo pažnje.

Obavili smo i prve kontrolne preglede. Lukas svoj prvi pregled kod pedijatrice, a ja svoj prvi posjet ginekologu nakon poroda. Na prvom pregledu kod pedijatrice Lukas je imao već 4,5 kilograma i 54 centimetara. Raste na očigled. Vjerujem da je u ova 2 tjedna još i narastao i dobio na težini. Osim toga puno se smije i uživam u svakom njegovom osmijehu. Promatra nas svojim velikim, širom otvorenim i (još uvijek) plavim očima, maše rukama i nogicama i ispušta neke neobične zvukove i velika je maza.

Velikih 6 tjedana

Izvor fotografija: unsplash.com

Počeo je spavati u kinderbetu što je bio veliki korak za nas i nije se puno bunio. Nabavili smo mu i topli poplun je l’ se otkrivao po noći, tanku dekicu bi lako odbacio pa se zato znao buditi. Prelaskom u kinderbet počeo je dulje spavati. Spava i do 5 sati u komadu i još produži nakon jutarnjeg hranjenja do 9 ili 10. Tako da kad smo i sami kod kuće opet imam malo vremena za sebe mada si nekad i ja priuštim ovaj dodatni san. 🙂

Ono u čemu posebno uživamo su dnevne šetnje. Obično u periodu od 12 do 14. Sad smo već malo duže na zraku, nekad i dva sata u komadu uz kombinaciju šetnje i boravka na dvorištu. Za vikende, kad je toplo znamo biti i cijelo popodne vani. Super je to i za njega, a i za mene. Najgore mi je bilo biti zatvorena u kući.

Osim toga naš večernji ritual oko 8 je kupanje. Kažu 2 do 3 puta tjedno da je poželjno kupanje, ali rekla mi je patronažna da može svaki dan. Navečer su obično aktualni grčići i onda topla kupka dobro dođe za malo opuštanja. Tata je glavni pri kupanju i Lukas mu toliko vjeruje dok ga pridržava da se skroz opusti i samo se smije.

Grčići su naš „najveći problem“. Gotovo svaku večer oko 6 – 7 nam se jave. Spašava nas BioGaia kapljice i puno nošenja i draganja trbuščića, nadam se da će to što prije proći. Malo više pazim na prehranu s obzirom na to da zna reagirati kad pojedem neku težu hranu (npr. grah, brokula).

Velikih 6 tjedana

Izvor fotografije: unsplash.com

Počeli smo i izlaziti s Lukasom, do trgovina, na kavu. Izlazak s bebom nije više uzmeš novčanik i mobitel i ideš, nego trebaš i njegov ruksak, podlogu za prematanje, vlažne maramice, pelene, kremu, zamjensku robicu..bude tu prilično stvari.

Bio je super naš prvi izlazak na kavu s bebom. Išli smo do obližnjeg jezera. Plan je bio šetnja uz jezero i dok beba zaspi (vožnja ga uspavljuje) mi taman popijemo kavu. Ponijeli smo auto sjedalicu i podvozje od kolica, a ne i adaptere da se sjedalica zakači na njih. Šetnja oko jezera je otkazana, tata je odnio bebu do terasice za kavu. Ako ništa drugo uživao je na svježem zraku. Onda se mali počeo buniti i lagano plakati, ipak smo bili na jednom mjestu, pa smo skužili da nemamo niti dudu. Doma ju toliko ne koristimo, ali prilikom izlaska je uvijek tu za svaki slučaj. Kaže muž – super za prvi put, ponijeli smo dijete. 🙂

Sad smo već uigrani tim za izlaske iako se još učimo.

S punih 6 tjedana završava i razdoblje babinja. Kažu da je to vrijeme oporavka mame i prilagodbe na život s bebom. Ujedno to je period kada započinju i prve posjete bebi. Mi smo ih primali i ranije, prvo neki uži članovi obitelji, a zatim i prijatelji. Nekako prvih tjedan do dva kad sam došla iz bolnice nisam bila za posjete. Ne možeš niti sjesti s gostima za stol, popričati, beba je jela svako malo, tek smo se ufuravali u dojenje, nismo još kužili što koji plač znači i to je onda bilo samo svima naporno.

Velikih 6 tjedana

Izvor fotografije: unsplash.com

Sad mi je super kad netko dođe, malo se i mi odmorimo od dnevne rutine. Ionako smo veći dio dana sami dok tata dođe s posla.  Lukas sve nove ljude odmah prihvaća, da se nositi i promatra ih i poklanja osmijehe.

Drage mame kada su vama došli prvi gosti posjetiti bebu?

Koliko po vama treba proći vremena za to?

Pusa i zagrljaj,

Buduća mama.

Svidio ti se post? Lajkaj ga ili podijeli prijateljicama 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)