Danski odgoj djece
Mamina čitaonica

Danski odgoj djece

Kako trbuh polako raste počela sam se interesirati za roditeljsku literaturu. Ovo je nova rubrika na blogu gdje ću predstaviti neke zanimljive knjige o majčinstvu i odgoju djece koje sam pročitala. Prva u nizu knjiga je svjetski bestseler Danski odgoj djece. Što možete očekivati u knjizi i kako mi se svidjela pročitajte u nastavku.

Prije knjige Danski odgoj djece pročitala sam  jednu sličnu knjigu – Danci i stranci. Već tada svidjeli su mi se Danci, njihova razmišljanja i stil života. Ranije sam ih doživljavala kao hladne sjevernjake, ali ove dvije knjige zapravo su me razuvjerile. Mislim da su dosta racionalni, radišni, ne opterećeni materijalnim stvarima i uspjehom pod svaku cijenu.

Opće je poznato da su Danci prema istraživanjima već dugi niz godina proglašeni najsretnijim ljudima na svijetu. Ova knjiga kako kažu priručnik je za odgoj sretne, samopouzdane i uspješne djece. Mogu reći da se slažem s njihovim principima odgoja i voljela bi i sama biti takav roditelj jednog dana.

Danski odgoj djece

Izvor fotografija: unsplash.com, školska knjiga 

Autorice su dvije prijateljice Jessica Joelle Alexander i Iben Dissing Sandahl. Jedna Amerikanka koja je udana za Danca, a druga danska psihoterapeutkinja za djecu.  Njihova želja bila je otkriti koja je to tajna Danskog odgoja djece. Djece koja kasnije postaju sretni odrasli ljudi. Njihov priručnik zainteresirao je široku javnost, te je predmet rasprave čak i fakultetskih kolegija.

Putem brojnih istraživanja došle su do zanimljivog akronima na kojem se bazira danski odgoj, a to je P.A.R.E.N.T. Danski odgoj naglašava važnost dječje igre (kroz igru se najbolje uči), autentičnost, preoblikovanje pogleda na život, uz fokus na lijepe stvari, važnost empatije, odgoj bez ultimatuma i važnost obiteljskog zajedništva, postizanje poznatog danskog hyggea.

Knjiga je vrlo jednostavna za čitanje i prepuna je konkretnih savjeta i primjera iz svakodnevnog života. Što je važno i kako postupiti u pojedinoj situaciji. Neću duljiti o sadržaju pozivam vas da ju sami pročitate i svakako mi javite dojmove.

Prije svakog poglavlja nalazi se i jedna inspirirajuća poslovica ili odlomak iz knjige. U nastavku je jedan takav odlomak iz knjige Winnie Pooh autora A.A. Milne o važnosti fokusa na pozitivne stvari.

Još uvijek sniježi. – potišteno će Sivko.

Sniježi.

I hladno je.

Doista?

Da. – potvrdi Sivko. Ali, – doda malčice vedrije,

u posljednje vrijeme bar nije bilo potresa!

Drage mame u trudnoći je više nego ikad bitno fokusirati se na lijepe stvari. Koliko god je ponekad teško: nalazi nisu dobri, često ste kod liječnika, ne možete spavati, muče vas mučnine, plaće vam se bez posebnog razloga, u svemu probajte naći nešto lijepo. Pogled na okrugli trbuščić ili pokret bebe može izbrisati baš svaku tugu. Zato uživajte u prvim mjesecima vašeg majčinstva.

Koje knjige o roditeljstvu i majčinstvu su se vama svidjele?

Bit će mi drago pročitati i vaše preporuke.

Pusa i zagrljaj,

buduća mama.

Svidio ti se post? Lajkaj ga ili podijeli prijateljicama 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)