Naša kuća u plamenu
Mamina čitaonica

Naša kuća u plamenu

Danas vam u rubrici mamina čitaonica želim predstaviti knjigu Naša kuća u plamenu. Dvojila sam o tome koliko se ova knjiga uklapa u temu bloga, no iako je na prvu tema ove knjige borba protiv klimatskim promjenama, ovo je isto tako obiteljska priča. Priča o dvije djevojčice s dijagnozama iz spektra autizma i roditeljima koji mijenjaju svoj život iz temelja kao podršku svojoj djeci. O čemu se točno radi pročitajte u nastavku.

Vjerujem da ste svi čuli za Gretu Thunberg. Prije nešto više od mjesec dana bili su je puni medijski stupci. Njeno ime mogli ste čuti na svim televizijskim programima i pročitati na svim portalima. Ova 16 godišnja djevojčica privukla je pažnju velikog broja ljudi. Krenulo je kao školski štrajk za klimu, a nastavilo se s govorima u parlamentu, Svjetskom gospodarskom forumu i Samitu o klimatskim promjenama. Neki su joj se divili – danas ima puno istomišljenika i sljedbenika, neki su je omalovažavali zbog njene bolesti – prisjetimo se Trumpovog ignoriranja i komentara na Twitteru, a većina se jednostavno pitala o kome se zapravo radi i tko stoji iza ovog djeteta.

Upravo  u tom periodu stigla mi je ova knjiga iz Egmonta. Pomalo sam ju skeptično počela čitati. Nisam puno razmišljala o klimatskim promjena i iako me zainteresiralo ono što radi, Greta mi u medijima nije djelovala simpatično. Bila je toliko gnjevna. Nakon što pogledaš njezin govor na YouTubu i sam se osjećaš pomalo posramljeno. „How dare you?“ Jedna od rečenica koja zvoni u ušima.

Ova knjiga dala mi je jednu drugu perspektivu i zato mi je drago što sam ju pročitala. Autori su svi članovi obitelji, ali većinu tekstova napisala je njezina mama Malena Ernman, poznata švedska operna pjevačica. Knjiga govori o svemu onome što je prethodilo školskom štrajku, njihovoj obiteljskoj borbi i promjeni života u skladu s potrebama njihove djece. Govori o tome kako je Greta od obične djevojčice postala važna aktivistica i borac za prava planeta.

Djetinjasto ovih djevojčica bilo je skroz uobičajeno, osim čestih preseljenja zbog maminog posla. Onda odjednom nastali su problemi. Prvi krik da nešto nije u redu bio je to što je Greta prestala jesti i postala je strašno depresivna. Nakon javljanja u bolnicu liječnici zaključuju da je u pitanju problem psihološke prirode pošto je s pretragama sve u redu. Dijagnozu su dobili relativno brzo, kako sami kažu zapravo zahvaljujući tome što nisu anonimci, već relativno poznate osobe s vezama i poznanstvima. Greti je dijagnosticiran Aspergerov sindrom, visokofunkcionalni autizam i opsesivno – kompulzivni poremećaj. Osim toga selektivni mutizam za koji je liječnica rekla da se može povući sam od sebe. I to je bio početak njihove obiteljske borbe.

Naša kuća u plamenu

Izvor fotografija: unsplash.com, Egmont

Dok su se borili s dijagnozom svoje starije kćeri, mlađa Beata je bila pomalo zanemarena. Iako se u javnosti ponašala skroz normalno, kod kuće su se javljali neuobičajeni izljevi bijesa. S 10 godina Beati je dijagnosticiran ADHD s karakteristikama Aspergera, OKP-a i sindroma protivljenja.

Svaka od djevojčica sa svojom se dijagnozom borila na svoj način. Dok se Beata fokusirala na ples i glazbu, mogla je provoditi sate plešući u svojoj sobi, Greta je glavnu preokupaciju pronašla u brizi za okoliš.

Jedan od ključnih trenutaka kako sami kažu je kad je na jednom od predavanja u školi Greta gledala dokumentarac o klimatskoj krizi. Počela je puno razmišljati o tome. Počinje čitati članke, istraživati. Brinulo ju je zašto nitko ne piše o tome, zašto nitko nije stvarno zabrinut.

Jedna od značajki Gretine dijagnoze je upravo to da se ova djeca mogu jako fokusirati na nešto i u tome biti stvarno jako dobri. Greta je jako pametna, brzo uči i ima fotografsko pamćenje. Ona se fokusirala na zaštitu okoliša i odlučila da se o tome mora govoriti više. Iščitava novine i radi analize o tome koliko se piše o zaštiti okoliša i klimatskim promjenama, a piše se vrlo malo, gotovo ništa. A i pišu se manje bitne stvari poput recikliranja, a ne navode se puno veći problemi. Ona kaže da nismo mi svi odgovorni za probleme planeta i da za spas planete treba pozvati velike kompanije na odgovornost. Ona napada velike igrače, napada čelnike država koji brinu samo o novcu. U njezinoj upornosti cijela obitelj počinje drugačije živjeti, prestaju letjeti avionom, kupuju električni automobil, svi zajedno puno istražuju i pričaju o temi okoliša.  U knjizi ćete pronaći mnoštvo stvarnih podataka o situaciji s planetom koji vjerujem da će vas malo prodrmati.

Za djevojčicu koja voli svakodnevicu bez iznenađenja, koja gotovo nikad ne jede u javnosti, školski štrajk ispred švedskog parlamenta bio je veliki izazov. Kad je privukao interes javnosti ponekad joj je sve to bilo previše, ali nije odustajala. Školski štrajk dobio je podršku velikog broja ljudi, djece. Nešto se ipak pokrenulo.

Spominjalo se i da postoji mogućnosti da će ova djevojčica dobiti Nobelovu nagradu za mir. Na kraju ju nije dobila, ali ipak je učinila nešto bitno. Pitanje klimatskim promjena napunilo je medijske stupce. Njoj samoj to nije dovoljno, ona želi više.

Iako mnogi i dalje tvrde da iza ove obitelji stoji netko u pozadini ili da je Greta projekt svojih ambicioznih roditelja..u uvodu knjige navodi se da sva potencijalna zarada od ove knjige ide raznim švedskim i međunarodnim organizacijama za zaštitu okoliša i prava životinja, oni se zarade odriču. 

Što god mislili o Greti i njenim roditeljima sigurna sam da će vas ova knjiga potaknuti na razmišljanje. Ne samo o zaštiti okoliša i o tome kakav planet ostavljamo svojoj djeci, nego i o tome da nikad ne znamo što nam budućnost nosi. Kakve nas obiteljske borbe očekuju.

Ovo je zapravo knjiga pisana s puno roditeljske ljubavi koji su beskrajna podrška svojoj djeci i koji su za njih spremni učiniti sve. Oni su i sami često očajni, ali ne odustaju. Zbog svoje djece pomiču granice. 

Drage mame jeste li pročitale Našu kuću u plamenu?

Kakav je vaš dojam?

Pusa i zagrljaj,

Buduća mama.

Svidio ti se post? Lajkaj ga ili podijeli prijateljicama 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)