Naše prvo tromjesečje
Moja trudnoća,  Prvo tromjesečje

Naše prvo tromjesečje

Nakon prvom turbulentnog tromjesečja mučnina i povraćanja mogu reći da sam iskreno počela uživati u trudnoći, trbuščić se polako zaokružuje i vijest o trudnoći postala je javna. Više me ne brine tko zna tko ne zna, štoviše svi znaju i svi su sretni zbog nas. U međuvremenu sam saznala da je još nekoliko prijateljica trudno što je odlično, imam s kime podijeliti iskustva i brige. Kratki pregled prvog tromjesečja pročitajte  nastavku.

Za mene prvo tromjesečje nije bilo pre lagano i uključivalo je mnogo posjeta liječniku. Kao što sam rekla prvi nalazi nisu bili najbolji tako da sam morala na dodatne pregleda u bolnicu. Kod endokrinologa u Vinogradsku i zbog šećera u kliniku Vuk Vrhovac.

Pregled kod endokrinologa nije bio ništa posebno, pijem minimalnu dozu Euthyroxa i novi nalaz je stabilan i u redu. Rekla mi je doktorica da dijete razvija vlastitu štitnjaču u 18. tjednu tako da od tada moja štitnjača postaje manje važna za dijete, ali je ipak treba držati pod kontrolom.

Što se tiče kontrole šećera to vam je prava noćna mora. Sve je počelo dijetom od 1800 kalorija koju mi je prepisala moja liječnica, nakon toga otišla sam na savjetovanje o prehrani u Vuk Vrhovac, što je bilo ok. Dobila sam nešto prošireniji meni koji mi se svidio. Bitno je jesti često, svakih nekoliko sati, minimalno 5 obroka dnevno. Zajutrak, doručak, ručak, međuobrok, večera i po želji kasni obrok (npr.jogurt). Više voća, kuhanog povrća, nemasnog mesa. Na dijetu sam se brzo navikla iako sam u startu imala neki otpor prema njoj. Sada s odmakom mogu reći da je dobro djelovala na mene, bolje se osjećam i nemam potrebe za prežderavanjem i junk foodom, štoviše trenutno mi uopće ne odgovara. Na početku sam izgubila dva kilograma, ali sada sam vratila jedan i težina se polako vraća na svoje.

Onaj teži dio kontrole šećera je to što si sami morate vaditi krv. Dobijete mini epruvetice i sterilne iglice za pikanje. Jako zabavno. Krv se vadi na tašte, 2 sata nakon zajutraka, 2 sata nakon ručka i 2 sata nakon večere. Sljedeći dan to dostavite u kliniku. Najprije 10 min treba držati ruku pod vrućom vodom i polako masirati ruku da krv proradi. Prvo vađenje bilo mi je grozno. Krv jednostavno nije išla i bilo je nemoguće nakapati tih 400 traženih mililitara. Dođe ti da plačeš, a imaš samo jednu iglicu pokušaja. Na kraju sam otkrila „tajnu“, da je najbolje pikati se u palac. Jedna kapljica već popuni dosta epruvete.

Do sad sam vadila već 4 puta sama. Prvi nalaz na tašte bio je blago povišen i uputa liječnika je bila intenzivirati dijetu. Nakon toga svi su nalazi bili ok, ali i dalje me drže na dijeti i ne puštaju uz javljanje svakih mjesec dana. Čitala sam na netu da je to tako kod njih, kada te jednom prime ne puštaju, tako da cure prije prve pretrage krvi pripazite i hranite se zdravo par dana i sve će biti u redu.

Dodatne komplikacije koje su se pojavile prilikom jednog od pregleda na ultrazvuku doktorica je uočila hematome. Dva veća mjehurića sa svake strane maternice. To me jako uplašilo, dobila sam tablete i preporuku da mirujem i izbjegavam nepotrebne napore. Čim sam došla doma počela sam googlati i svašta sam pročitala o tome, od spontanih pobačaja, krvarenja, do situacija gdje je hematom narastao veći od bebe. Taman smo išli na godišnji poslije pregleda tako da je briga bila još veća, putovanje, stres. Uz kontrolu tabletama i blago mirovanje, to je ipak uspješno iza nas. Takve situacije te malo prodrmaju i shvatiš koliko ti je beba važna i koliko je već sada voliš.

 

Kada postanete majka, nikada više niste usamljeni u svom razmišljanju. Uvijek morate razmisliti dva puta – jednom za sebe i jednom za svoje dijete. (Sophia Loren)

 

Naše prvo tromjesečje

Izvor fotografija: unsplash.com

Mučnine..ah..u bilo koje doba dana, zapravo najrjeđe ujutro. U jednom trenutku gadilo mi se sve od posnog sira, pureće salame, kuhanih jaja, octa.. Opet to se reguliralo nekako kvalitetnom prehranom i puno manjih obroka te manje stresa. Povrtne juhe i čušpajzi su bili spas. Mogu reći da mi je tu odgovarala i promjena klime, malo morskog zraka i bilo mi je lakše.

Dodatno pod kraj prvog tromjesečja polako mi je odjeća postajala pretijesna. Tako da sam nabavila svoj prvi trudnički odjevni komad, a to su trudničke traperice. HM 200 kn, toplo preporučujem. Napravljene su od mekanog trapera i jako su udobne. Imaju lastiku oko struka koja ne stišće trbuh i rastu zajedno s vama, vjerujem da ću ih se nanositi. I dalje s leđa izgledam fit. 🙂 Od ostale odjeće uglavnom nosim haljinice, široke košuljice, tajice i trenirke koje imam od prije. Za sada nema potrebe za dodatnom kupovinom.

Ovo su moja iskustva iz prvog dijela trudničkog putovanja. Iako je tu puno liječnika nije bilo toliko strašno. Naučila sam se pravilno hraniti, mučnine su prošle i veselim se svemu što slijedi dalje. Naša beba je sve veća i svaki novi posjet liječniku je sve zanimljiviji. Na idućem pregledu ćemo saznati i spol djeteta, jako se veselim. Već su sada tu neke naznake, ali ih još neću podijeliti s vama.

Drage mame kakva su vaša iskustva iz prvog tromjesečja?

Kakvi su vas problemi mučili i kako ste to riješili?

 

Pusa i zagrljaj,

buduća mama.

 

 

Svidio ti se post? Lajkaj ga ili podijeli prijateljicama 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.